11 augustus 2012 In de media

Vitesse richt zich na Europa op ADO

Vitesse speelt zondag de eer­ste wedstrijd in de nieuwe competitie, thuis tegen ADO Den Haag. Trainer Fred Rutten acht met huidige spelersgroep prestatie van vorig seizoen mogelijk.
Vitesse begint zondag aan de competitie met de thuis­wedstrijd tegen ADO Den Haag. De Arnhemse ploeg heeft een unieke voorbereiding in de benen. Nog nooit bestond de aanloopfase vooral uit het spelen van wedstrij­den in de voorronden van de Euro­pa League. Twee tegen het Bulgaar­se Lokomotiv Plovdiv ( 4- 4 en 3- 1 zege) en twee tegen het Russische FC Anzji (twee keer 2-0 neder­laag).

Het waren optredens met een ho­ge inzet, tot tevredenheid van trai­ner Fred Rutten. „Ik houd wel van die wedstrijden, want het waren wedstrijden die ergens om gin­gen”, zegt de coach. „Dat heb ik lie­ver dan dat we gewoon een wed­strijdje spelen. Ik houd van weer­stand en je zag donderdag tegen Anzji (0-2, red.) dat een aantal spe­lers van ons al heeft geleerd van die wedstrijden. Ze beseffen dat ze nog veel moeten leren om naar de echte top te gaan. Dat is realiteits­zin.”

Daags na de eliminatie door de ploeg van Guus Hiddink benoemt Rutten nuchter de status van het huidige Vitesse. „ Deze club is met dit kader niet toe aan het spelen in de groepsfase van de Europa Lea­gue. Daarvoor had je een enorme kwaliteitsinjectie nodig gehad, zo­wel kwalitatief als kwantitief. Let wel, dat is de situatie op dit mo­ment. Op 31 augustus, als de trans­fermarkt sluit, kan onze selectie er anders uitzien.”

Tot dusver is de selectie van Vites­se deze zomer zelfs verzwakt. Alexander Büttner (teruggezet naar Jong Vitese, in afwachting van transfer) en Anthony Annan (mag opnieuw vertrekken bij Schalke, naast Vitesse zijn ook An­derlecht en Aston Villa geinteres­seerd) zitten niet meer in de selec­tie. Daarvoor kwam tot nu toe al­leen Simon Cziommer terug.

Rutten is nog steeds in afwachting van de rentree van Theo Janssen. Opnieuw een voetballer die hij kent uit de Nederlandse competi­tie. „Ik ken ook wel wat buiten­landse spelers die ik graag zou wil­len hebben, maar zij kiezen niet voor ons”, expliceert Rutten. „Vi­tesse heeft nog niet het imago dat nodig is voordat je zulke spelers kunt anatrekken. Dat imago moe­ten we opbouwen. Zoals FC Twen­te dat heeft gedaan. Spelers zien dat ze bij die club beter kunnen worden, zoals anderehn voor hen hebben bewezen.”

Rutten ziet zijn twee voorgaande werkgevers in de eredivisie, PSV en FC Twente, met versterkte selec­ties meedoen om de landstitel. Hij heeft ook hoge verwachtingen van Feyenoord. „ Ik zie Feyenoord de komende jaren groeien naar de top”, aldus Rutten. „Die club heeft iets magisch, wat geen enkele ande­re club heeft. En dat is De Kuip.”

Prangend is uiteraard de vraag wat Vitesse dit seizoen gaat presteren na de fraaie zevende plaats in de voorbije jaargang. Rutten beseft dat een zinnige doelstelling nauwe­lijks uit te spreken is, zolang het nog geen 1 september is en de defi­nittieve selecties van de clubs nog niet bekend zijn.

„ Op dit moment schat ik Vitesse vergelijkbaar in met vorig sei­zoen”, aldus Rutten. „ Als je met de huidige selectie opnieuw zeven­de wordt, of misschien iets hoger eindigt, dan heb je het fantastisch gedaan. Maar dan praat ik over dit moment, over het kader zoals dat er nu staat. Stel me de vraag over onze doelsteling nog maar eens als de transfermarkt is gesloten.”

Op papier heeft Vitesse een aange­naam beginprogramma. Na het duel met ADO volgen bezoekjes aan de promovendi PEC Zwolle en Willem II. Rutten: „Mijn erva­ring is dat de eerste wedstrijd van de competitie vaak door veel men­sen als bepalend wordt gezien voor de rest van het seizoen. Vaak hoor ik ook dat de eerste wedstrijd bepaalt of je een goede voorberei­ding hebt gehad. Ik ben het daar niet mee eens. Voor mij bestaat de start van het seizoen uit de eerste zes, zeven wedstrijden.”

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: