1 november 2010 In de media

Vitesse schreeuwt om impuls

Gebrek aan scorend vermogen levert Arnhemse ploeg twee verliespunten op in tamme burenstrijd bij NEC (0-0)

Voor het eerst sinds 10 april 2005 hield Vitesse gistermid­dag weer eens een puntje over aan het bezoek aan NEC (0-0). Daar­mee was het goede nieuws voor de Arnhemse ploeg ook meteen verteld, na de uitermate tamme en weinig verheffende derby in Nij­megen.

Met de remise schiet Vitesse nau­welijks iets op, want nog steeds staat het team van de ambitieuze clubbaas Merab Zjordania op de zestiende plaats. Sinds het ontslag van hoofdtrainer Theo Bos heeft Vitesse verloren van FC Utrecht (1-4) en PSV (0-2) en gelijkge­speeld tegen NEC. Van een schok­effect is dus geen sprake.

Vitesse wacht met smart op de en­tree van de nieuwe hoofdtrainer Albert Ferrer, die op maandag 15 november met zijn werkzaamhe­den in Arnhem begint. Tot die tijd blijft hij in Spanje, om zijn hoog­zwangere vrouw bij te staan tij­dens de bevalling. Ferrer wacht een zware klus, want hij moet het elftal verlossen van het probleem van de aanvallende onmacht.

Van Arum zit nog twee competitie­duels (AZ thuis, VVV uit) en een bekerwedstrijd (thuis tegen Rijns­burgse Boys) als hoofdverantwoor­delijke op de bank. Daarna moet Vitesse nog eens vijf partijen door­komen (Heracles thuis, De Graaf­schap uit, Groningen uit, Ajax thuis en NAC uit) voordat de selec­tie in de winterstop andermaal kan worden versterkt.

Het elftal schreeuwt om nieuwe impulsen. Wellicht dat Ferrer met een andere speelwijze voor een ommekeer kan zorgen. De Span­jaard wil 4-3-3 gaan spelen. Met de huidige spelers lijkt 4-4-2 logisch, aangezien twee centrumspitsen (Lasse Nilsson, Wiljan Pluim en Marcus Pedersen zijn de opties) voor een sterkere bezetting voor het doel zorgen.

Van Arum houdt vast aan 4-2-3-1. Hij wil niet te veel sleutelen aan het team, dat hij binnenkort over zal dragen aan Ferrer. En dus was het optreden van Vitesse in De Goffert behoorlijk voorspelbaar.

Net als in voorgaande partijen was het veldspel redelijk verzorgd. De van grote kansen gespeende buren­ruzie bereikte nooit het niveau om enthousiast van te worden, maar de bezoekers vonden elkaar duide­lijk makkelijker dan de thuisploeg. Zoals zo vaak dit seizoen miste Vi­tesse echter het killersinstinct om het veldoverwicht te vertalen in doelpunten. Dalibor Stevanovic (twee) en Ismaïl Aissati (twee) kre­gen redelijke mogelijkheden, maar zij zijn spelers die het meer moe­ten hebben van het maken van een actie dan van het afronden op doel.

Pedersen is mogelijk de impuls die het elftal nodig heeft, maar de Noorse aanvaller ontbrak gisteren in de selectie. Hij is nog steeds niet honderd procent fit. Zonder afma­ker mocht Vitesse in de slotfase nog blij zijn met de remise, toen doelman Eloy Room fraai redding bracht na een kopbal van dichtbij van Bram Nuytinck.

De Gelderlander

Hoofdsponsor: