22 december 2011 In de media

Vitesse slaat in uiterste slotfase toe

In een weinig hoogstaand duel is Vitesse er donderdagavond in geslaagd zich te plaatsen voor de kwartfinale van het toernooi om de KNVB-beker. In het Jan Louwers Stadion had de nummer zes uit de Eredivisie een hele kluif aan FC Eindhoven uit de Jupiler League: 1-2.

Een verlenging leek noodzakelijk, maar in de blessuretijd wist het team van John van den Brom toch de klus te klaren. Een domper voor de thuisploeg, dat uit was op zijn eerste kwartfinaleplek in de KNVB-beker sinds het seizoen 1998/99, toen men met 0-5 verloor van stadsgenoot PSV.

De eerste helft snakte naar doelpunten, maar ondanks diverse mogelijkheden waren beide ploegen onnauwkeurig in de afronding. Serhat Koç was bij FC Eindhoven de gevaarlijkste man. De spits vormde continu, en vooral in de beginfase, een bedreiging voor de defensie van Vitesse. Vlak voor rust werkte Koç de bal voorbij Eloy Room, maar kon zijn inzet net tijdig worden weggewerkt. Room moest in het eerste bedrijf redding brengen op een schot van Jasper Waalkens in de korte hoek.

Naarmate de eerste helft vorderde, werd het positiespel van Vitesse beter en sneller. De afronding was echter het manco van het team van Van den Brom. Doelman Ruud Swinkels hield Marco van Ginkel, Guram Kashia en Stanley Aborah (vrije trap) van het scoren af. Davy Pröpper en Giorgi Chanturia slaagden er zelfs niet in om de bal ook maar enigszins in de buurt van het doel van Swinkels te schieten, al ging een tweede poging van Pröpper maar net over.

Vitesse kreeg enkele minuten na rust een forse domper te verwerken. Kashia maakte een onnodige overtreding, kreeg van Reinold Wiedemeijer zijn tweede gele kaart en moest het veld verlaten. Dat noopte Van den Brom om Anthony Annan naar de kant te halen en Frank van der Struijk in het veld te brengen. FC Eindhoven had door de overtalsituatie meer balbezit, terwijl voor countervoetbal opteerde. Van Ginkel bracht Vitesse in de 77e minuut aan de leiding. Hij reageerde goed op een steekpass door het middenveld en passeerde Swinkels met een laag en geplaatst schot: 0-1.

De vreugde bij Vitesse was van korte duur. Een vrije trap van Sjors Paridaans zeilde twee minuten later richting de linkerhoek van Room en de bal werd verder het doel ingeduwd door de keeper: 1-1. Vitesse had uitzicht op een tweede doelpunt via Jan-Arie van der Heijden en Aborah en sloeg uiteindelijk in de één na laatste minuut toe. Aborah speelde zich vrij in het zestienmetergebied, omspeelde Swinkels en schoot de 1-2 tegen de touwen.