10 februari 2010 In de media

Vitesse speelt Piet Paulusma-voetbal

Analyse door Gerard Borgman
Vitesse heeft een serie over­winningen nodig om het lin­kerrijtje te halen. Hoe reëel is de kans dat de ploeg van trainer Theo Bos daarin slaagt?

Na de zeer verdienstelijke remise tegen PSV stap­te Vitesse woensdag met hoge verwachtin­gen het veld van Het Kasteel op.
Daar modderde het lange tijd wat aan tegen Sparta en pakte het op de valreep toch een verdiend punt ( 1- 1). Een teleurstellend resultaat tegen een kwalitatief beduidend mindere opponent, zo leek het.

Sinds de winterstop volgden deze optredens van Vitesse: een wanver­toning bij NEC (2-1), een knappe zege bij Heracles (1-2), een prima voorstelling tegen PSV ( 0- 0) en een zwakke beurt tegen Sparta.
Vitesse blijft vriend en vijand tel­kens verrassen. Het speelt een soort Piet Paulusma-voetbal: je weet vooraf nooit wat het wordt.
Of, om in de kretologie van de weerman te blijven: het kan vrie­zen, het kan dooien.

Bij zoveel wisselvalligheid passen ook de totalen in de eredivisie: 6 zeges, 5 gelijke spelen en 10 neder­lagen. Vitesse heeft een vrij jonge ploeg, hetgeen deels de wisselval­ligheid verklaart. Daarnaast mist het huidige elftal de zogeheten sterkmakers: routiniers die altijd een zeven of hoger scoren en voor­komen dat de ploeg door de onder­grens zakt.

Daar staat tegenover dat Vitesse te­gen elke ploeg in staat is heel goed te voetballen. Met technisch vaardi­ge spelers als Onur Kaya, Wiljan Pluim, Nicky Hofs, Dalibor Stevan­ovic en Santi Kolk kan elke wed­strijd een feest worden om naar te kijken. Het elftal kan zich optrek­ken aan sterkere tegenstanders, zo­als het tegen mindere opponenten vaak meegaat in het geploeter.

Zondag wacht het bezoek aan VVV-Venlo. Opnieuw een vol­strekt onvoorspelbare klus. Met nog ruim een derde van de compe­titie te gaan, streeft de huidige nummer elf naar het linkerrijtje.
Waarschijnlijk volstaat de negende plaats voor de play-offs om Euro­pees voetbal. Als Vitesse dat doel wil bereiken, zal de ploeg de wis­selvalligheid van zich af moeten schudden.

De Gelderlander

Hoofdsponsor: