12 mei 2012 In de media

Vitesse staat bol van revanchegevoelens

Vitesse aast zondag tegen NEC op revanche voor de schandaalwedstrijd in Nij­megen. Hoeveel waarde zal die 3-2 nederlaag hebben?
Vitesse-trainer John van den Brom meldde zich vrijdagochtend al om acht uur op sportcentrum Pa­pendal. Een goede tien uur eerder was zijn ploeg door scheidsrechter Eric Braamhaar en grensrechter Herbert Steegstra bestolen bij NEC, in de eerste wedstrijd in het tweeluik om een plek in de finale van de play-offs om Europees voet­bal. Door twee late en onterechte tegentreffers ( bij de 2-2 kreeg Vites­se onterecht een strafschop tegen en bij de 3-2 was de bal niet over de doellijn geweest) ontnam de ar­bitrage Vitesse een riant perspec­tief voor de return van morgen­middag in GelreDome.

„Ik heb vannacht slecht geslapen”, zei Van den Brom na de uitloop­training. „ Dat heb ik altijd na een nederlaag. Ik had dat in mijn tijd als voetballer ook al. De meeste spelers waren ook al om kwart voor negen hier, terwijl ze er pas om half tien hoefden te zijn. Ieder­een had slecht geslapen van boos­heid.”

Uiteraard werden de gebeurtenis­sen van de vorige avond nog even besproken. Maar niet te lang. „Nu gaan we over tot de orde van de dag. Kijken hoe we NEC zondag kunnen krijgen waar we ze willen hebben”, aldus Van den Brom.

„ Dat moeten we met zijn allen doen. Spelers, staf. Het is mooi ook bij de jongens de bevestiging te zien dat we zondag iets recht willen zetten. Als je de wedstrijd van donderdag analyseert, dan zie je dat we geen topwedstrijd heb­ben gespeeld. Maar we hadden wel controle en veel kansen. Dat moet voldoende zijn om het zon­dag af te maken.”

Morgenmiddag zullen in GelreDo­me de regels van de Europese club­toernooien gelden. Dat betekent dat een 1-0 overwinning voor Vi­tesse volstaat, aangezien bij een ge­lijke totaalscore de op vreemde bo­dem gescoorde treffers dubbel tel­len.

„Het is een nederlaag, maar 3-2 is toch een prima uitslag om mee verder te gaan”, aldus Van den Brom. „Voor ons is het een goede kans de achterstand goed te ma­ken. We spelen thuis en hebben dit seizoen in GelreDome veel steun gehad van onze supporters.

Als we alles meenemen wat er in de eerste wedstrijd gebeurd is, dan kan de steun van onze fans het laatste zetje zijn om ons over de drempel te duwen. Ik hoop echt dat het stadion uitpuilt.”

De spelers van Vitesse hadden gis­termiddag na de training vrijaf.

Vandaag melden ze zich weer in het hotel in Hoenderloo, waar Vi­tesse ook de afsluitende training voor de derby van morgen zal af­werken. „Een aantal spelers gaf aan het liefst al weer vandaag naar Hoenderloo te gaan”, zei Van den Brom. „ Dat geeft wel aan hoe zeer het bij de spelers leeft dat we suc­cesvol willen zijn in de play- offs.”

Voor de Arnhemse club staat er morgen, en in een eventuele finale tegen RKCWaalwijk of FC Twen­te, ook veel op het spel. Het beha­len van Europees voetbal is dit sei­zoen immers de doelstelling. „Na­tuurlijk is de druk voor ons hoog”, stelde de coach nog maar eens.

„Dat doen we ook zelf, omdat we Europa in willen. Als dat niet lukt, dan hebben we het niet goed ge­daan. We willen de play-offs win­nen. Ik vind het niet reëel om te zeggen dat we de play-offs móeten winnen. Deze wedstrijd (doelt op NEC, red.) moeten we winnen. Maar als je daarna tegen Twente speelt, weet je dat je ook kunt ver­liezen.”

Gelderlander

Hoofdsponsor: