9 januari 2010 In de media

Vitesse te sterk voor Kayserispor na penaltys

Vitesse startte de wedstrijd om de derde plaats in de Tuttor Cup zonder aanvoerder Paul Verhaegh. De captain moest afgelopen woensdag in het duel met Besiktas het veld met twee gele kaarten vroegtijdig verlaten, waardoor Civard Sprockel zaterdagmiddag met de aanvoerdersband speelde.

Trainer Theo Bos wijzigde zijn elftal ten opzichte van de eerste wedstrijd in totaal op drie plaatsen. Lasse Nilsson startte in de spits, waardoor Wiljan Pluim een linie zakte naar zijn favoriete nummer tien positie. Onur Kaya begon hierdoor op de bank en omdat ook Dalibor Stevanovic in de basis begon, moest ook Nicky Hofs in de eerste helft vanaf de zijlijn toekijken. Giovanni Gravenbeek mocht zich daarentegen vanaf het eerste fluitsignaal bewijzen op de rechtsbackpositie en dat deed de jongeling uitstekend.

De ambiance op het WOW Sportscentre was beduidend minder dan bij de eerste wedstrijd, waar veel meer publiek op af kwam. Zo’n 200 toeschouwers, waaronder een jeugdteam van de KNVB dat Vitesse luidkeels aanmoedigde, zagen beide teams een actieve indruk maken in de eerste helft, die grotendeels gelijkopgaand was. De eerste kans voor Vitesse deed zich voor in de achttiende minuut toen Gravenbeek na een opmars over rechts een prima voorzet afleverde, die in de zestien voor de voeten van Pluim belandde. Hij schoot de bal naast. Het was de beste kans van de Arnhemmers in de eerste helft. Na een minuut of 20 spelen nam Kayseri het heft meer in handen, wat resulteerde in een aantal kleinere en een grote kans.

De in het roodoranje spelende Turken waren echter slordig in de afronding en doelman Eloy Room stond een aantal keer nadrukkelijk in de weg. De eerste helft kenmerkte zich verder vooral door het fysiek pittige spel van Kayseri. Onder andere Pluim, Jong -a- Pin, Nilsson en Stevanovic hadden het zwaar te verduren. Laatstgenoemde leek zelfs even zodanig geblesseerd dat hij het veld zou moeten verlaten. Na een oplapbeurt van fysiotherapeut Han van den Berg, kon de middenvelder de wedstrijd voortzetten.

Bij aanvang van de tweede helft voerde Bos drie wissels door. Nilsson maakte plaats voor Santi Kolk, Stevanovic voor Kaya en Pluim voor Hofs. Hiermee was de rentree van de lichtvoetige spits, die zijn laatste wedstrijd op 2 oktober vorig jaar speelde, een feit. De aanvaller wordt klaargestoomd voor de tweede helft van de competitie en de wekenlange afwezigheid leek Kolk weinig parten te spelen. Kolk maakte een gretige en frisse indruk. De eerste echte kans in de tweede helft kwam in de 57e minuut op naam van de boomlange en kastbrede Aziza Makakula. De topscorer in de Turkse liga, over wie Theo Bos vooraf zei: “De reus doet mee”, ontsnapte een fractie van een seconde aan de aandacht van de Vitesse-verdediging, waardoor hij kon aanleggen voor een zondagsschot. Room pareerde het harde schot echter met een prachtige safe.

Vlak daarna counterde Vitesse bijna naar de 0-1. Onur Kaya speelde de bal in een beweging door naar de als een speer gestarte Kolk, die net iets te veel tijd nodig had om de bal onder controle te krijgen. Zijn schot belandde via de Turkse goalie naast de goal. Ook Nicky Hofs deelde nog een plaagstootje uit, maar dat resulteerde niet in een doelpunt. In de 59e minuut wisselde Bos Claudemir voor Jenner.

De wedstrijd bleef ook in de tweede helft lekker op-en-neer gaan. Kayseri wilde duidelijk een goal forceren en voerde het tempo een gradatie op. De goal viel in de 65e minuut echter aan de andere kant, waar de counter van Vitesse dit keer wel succesvol werd afgerond door Kolk:0-1. De pass middendoor kwam van collega-spits Sinan Kaloglu en met twee verdedigers op zijn hielen, werd Kolk opnieuw naar de buitenkant gedrongen. Desondanks schoof hij de bal behendig onder de keeper door het doel in.

Niet veel later redde Room op een Turkse inzet vanuit een corner. Tegen die tijd maakte Kaloglu plaats voor Davy Propper. Net als in de wedstrijd tegen Besiktas, kreeg het talent uit de opleiding opnieuw speeltijd van Bos en ook nu vulde hij dit prima in. De wedstrijd bleef open en ook de kansen bleven komen. Onur Kaya stifte de bal bijvoorbeeld net over Usak Orkun. Helaas voor Vitesse scoorde Alioum Saidou wel, waardoor de stand in de 82e minuut weer gelijk werd getrokken. Het was, na een aantal Turkse corners al even rommelig voor het Vitesse-doel en toen Vitesse er niet in slaagde de bal uit de zestien te krijgen, was Room kansloos op de bal van Troisi die een voorzet van rechts dwars door het midden binnen joeg.

Beide teams bleven voor de winst gaan en Propper was dicht bij een tweede Vitesse doelpunt toen hij net buiten de zestien, na een fantastische balaanname en dito uithaal, de lat raakte. Het was het laatste wapenfeit van de wedstrijd, waardoor Vitesse opnieuw aan de bak moest voor een penaltyserie.

De eerste penalty werd feilloos ingeschoten door Julian Jenner. Ook de eerste van de Turken was raak. Daarna was het de beurt aan Kolk, die voor zijn nummer twee van de avond tekende. Kayseri scoorde eveneens, maar Kaya bracht Vitesse met een onberispelijk genomen pingel op 3-2. Maar ook de Turken faalden niet vanaf 11 meter: 3-3. Voor Vitesse’s nummer vier meldde Hofs zich bij de stip. De Turkse keeper zat in de goede hoek, maar zijn schot was hard genoeg: 4-3. De vierde Turkse penalty werd gestopt door Room, waardoor gelegenheidsaanvoerder Civard Sprockel voor de winst kon tekenen: 5-3. Vitesse eindigde het Tuttur Cup toernooi derhalve met een verdiende derde plaats.

Vitesse – Kayserispor 1-1 (0-0)
’65 Kolk 1-0; ’82 Troisi 1-1