12 december 2011 In de media

Vitesse teert op z’n degelijkheid

Vitesse wil graag met aanvallend en aantrekkelijk voet­bal naar de Europa League. Maar het is juist de degelijkheid van het elftal, waardoor de Arnhemse club op koers ligt voor de play-offs om Europees voetbal.

– Arnhemse ploeg heeft minste aantal tegentreffers sinds het seizoen 2001/2002. 
–  Ploeg houdt tegen Groningen voor negende keer de nul. 
– Vitesse is zelf aanvallend on­machtig: 0-0. 

In de zestiende wedstrijd van de competitie hield Vitesse gisteren tegen FC Groningen voor de ne­gende keer de nul. Het lage aantal tegentreffers is eveneens indruk­wekkend: 16. Alleen de titelkandi­daten AZ (13) en FC Twente (15) stonden nog minder vaak succes van tegenstanders toe. En we moe­ten terug naar het seizoen 2001/2002, voor de laatste keer dat Vitesse na 16 competitiewedstrij­den nog solider was geweest (11 te­gendoelpunten).

Voeg daarbij dat het elftal van trai­ner John van den Brom in compe­titieverband zelf slechts 22 keer tot scoren kwam, en het is duidelijk dat de enige subtopper van Gelder­land teert op zijn degelijkheid. Daarbij vervullen de uitstekende doelman Piet Velthuizen en het zeer sterke centrale verdedigings­duo Guram Kashia/ Tomas Kalas de sleutelrollen.

Alleen in de eenzijdige veegpar­tijen tegen Ajax, AZ en Feyenoord werd het elftal op het middenveld zo overlopen, dat ook het top drie­tal geen verweer meer had. Vitesse incasseerde in die partijen telkens vier tegentreffers.

In het duel met FC Groningen ver­richtte Velthuizen weer twee cru­ciale reddingen, terwijl Kashia en Kalas opnieuw geen duel verloren. De gevreesde Groningse aanvalslei­der David Texeira had niets in te brengen.

De zijkanten van de Arnhemse laatste linie blijven echter kwets­baar. Vitesse had geluk, dat Gronin­gen niet vaker gebruik maakte van de rechterkant, waar de heerlijke rasvoetballer Dusan Tadic te gesle­pen was voor Alexander Büttner. Vitesse’s rechtsback Michihiro Ya­suda werd vreemd genoeg geko­zen tot man van de wedstrijd. De Japanner strijdt aandoenlijk, maar door zijn gebrek aan tactisch in­zicht blijft hij een zwakke schakel in de Arnhemse ploeg.

In het onderonsje met het even­ eens naar de play-offs om Euro­pees voetbal strevende Groningen zocht Vitesse zelf lange tijd naar brille en raffinement. Dat veran­derde pas toen Nicky Hofs na een uur spelen in het veld kwam voor Valeri Qazaishvili. Hofs viel uitste­kend in en voegde meteen creativi­teit en slimheid toe aan de jonge en onervaren aanvalslinie.

Na een goede voorzet van Renato Ibarra was Hofs zelf dicht bij een treffer, maar Groningen-doelman Luciano da Silva had een knap ant­woord op de harde inzet van de Arnhemmer. Kort daarna, een kwartier voor tijd, kreeg Hofs een lachwekkende tweede gele kaart van de Belgische leidsman Chris­tof Dierick. Hofs speelde in een duel met Tom Hiariej de bal, maar moest wel van het veld.

Daarmee was het offensief van de thuisploeg meteen geluwd. Vitesse beperkte zich in het restant van de spannende en bezienswaardige partij tot tegenhouden. En daarin slaagde het zonder problemen.

Gelderlander

Hoofdsponsor: