24 september 2012 In de media

Vitesse tempert euforie zelf

Vitesse heeft zaterdaga­vond voor de tweede keer punten­verlies geleden in een thuisbeurt. Na de 2-2 op de openingsdag tegen ADO Den Haag, verspeelde de ploeg van trainer Fred Rutten twee punten tegen Heracles: 1-1.
Wilfried Bony maakte in de 72e minuut vanaf de stip de 0-1 van Ni­nos Gouriye (48e minuut) goed: 1-1. Zo verzuimde Vitesse de kop­positie in de eredivisie te pakken.

De Arnhemse club speelde in de herdenkingsmaand september van de Slag om Arnhem uit 1944, een­malig in de maroonrode en blau­we kleuren van de Airborne-divi­sie; het beoogde ‘bevrijdingsleger’ van toen. Een bevrijding tegen Heracles zat er niet in voor Vitesse dat met een in goud geschreven ‘No bridge too far’ op het shirt speelde; een bruggetje van het ver­leden (Een Brug te ver in 1944) en de voetbalaspiraties voor 2013.

Omdat Vitesse tussen de twee gelij­ke spelen in vier zeges boekte, wordt ‘Project 2013’ steeds vaker uit de la getrokken. Clubbaas Me­rab Jordania riep bij zijn komst in 2010 dat Vitesse in 2013 voor het kampioenschap moest spelen.

Hoewel aanvankelijk lacherig werd gereageerd op die aankondiging, begint er nu een nationale discus­sie te ontstaan. Trainer Fred Rut­ten zei zaterdag dat hij ‘realistisch’ keek naar het huidige Vitesse en de plaats op de ranglijst. „Er is de laatste weken veel over het kam­pioenschap gesproken. Maar als je onze wedstrijden bekijkt, heeft de geluksfactor mee gezeten. Zwolle miste in de extra tijd een penalty tegen ons, tegen Feyenoord scoren we in de extra tijd. Met vier pun­ten minder was het beeld van Vi­tesse heel anders geweest.”

Rutten verwacht wel groei, maar op termijn. „De voorwaarden om de top te halen, worden hier in snel tempo neergezet. Binnen een jaar zijn die er”, aldus de trainer die zich ‘happy’ voelt in Arnhem.

Op kortere termijn ( 2013) wordt het lastiger de top te halen. Rutten zag zijn ploeg zaterdag hevig wor­stelen met Heracles en zichzelf. De nieuwe verdediger Dan Mori viel voetballend uit de toon en de vraag is hoe lang Rutten raspaard­je Jonathan Reis de hand boven het hoofd houdt. De Braziliaan heeft een prima donna rol, maar betaalt die niet terug.

Aan de creatieve ingrepen van Rut­ten om de disbalans in het elftal op te lossen lijkt snel een einde te komen. Met supersub Mike Haven­aar op links en twee ander cen­trumspitsen (Bony en Reis) achter elkaar heeft Rutten tot nu toe in­stant- succes gehad, maar tegen Heracles leverde dat met hangen en wurgen een punt op. „Het is van de zes tegenstanders die we ge­had hebben de best voetballende ploeg”, zei Rutten. Tegen de beste ploegen in de eredivisie zou Vites­se worden overklast en die moe­ten – op Feyenoord na – allemaal nog komen.

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: