12 februari 2011 In de media

Vitesse toont ware gezicht

Het is zelfs voor de FIOD onmogelijk de euro’s te volgen die door het mondiale voetbal worden gepompt. Eén conclusie valt wél te trekken na een reconstructie van de bewegingen op de transfermarkt. Een groot deel van het in Nederland verhandelde geld passeerde Londen.

Arnhemse club in greep van Oost-Europees netwerk

De handelslijst van de grote Nederlandse clubs
De Eredivisieclubs gaven samen een schamele 4,6 miljoen euro uit tijdens de winterstop. Nederland haakt af, waar de grote geldstromen in Europa gewoon doorgaan. Onze bvo’s figureren alleen nog in een machtig netwerk. 

Arnhem-Londen
Afgelopen zondag nam Vitesse het op tegen Feyenoord. Twee clubs die in december door de KNVB werden ingedeeld in Categorie 1. Twee clubs onder curatele dus. De oude macht op bezoek bij de zelfbenoemde nieuwe macht. De een moet een oude sok tevoorschijn halen om de komst van spits Jhonny van Beukering te financieren. De ander investeerde meer dan alle andere Nederlandse clubs samen.

Vitesse haalde vijf nieuwe spelers, waarbij de Arnhemmers voor aanvaller Wilfried Bony 3,5 miljoen euro overmaakten aan Sparta Praag. Drie versterkingen hebben geen Europees paspoort en verdienen dus minimaal een half miljoen per jaar. De voetbalbond kijkt tandenknarsend toe. Merab Jordania, de Georgische eigenaar van Vitesse, doet precies wat hij wilde doen: met geld schuiven. Het verhaal wordt voor de bühne verkocht als het Barcelona-model. Maar het is in werkelijkheid het Oostblok-model.

Het verhaal achter zijn versterkingen is een verhaal over miljoenen die via Londen in omloop worden gebracht. Zo speelt Viteski anno 2011 een rolletje in het mondiale netwerk dat ontspruit in de Engelse hoofdstad, bij Roman Abramovich. De baas van Chelsea brengt geld in omloop waarna zijn hele netwerk aan het handelen slaat. Tot in Arnhem aan toe.

Londen-Liverpool-Amsterdam
Het is eind januari als er in de directiekamer van Liverpool een e-mail van Chelsea wordt geopend. Beide clubs verliezen al jaren tientallen miljoenen per seizoen en zijn overgeleverd aan megalomane miljardairs. De e-mail betreft een bod op sterspeler Fernando Torres, van liefst dertig miljoen pond. In het hoofd van clubeigenaar John Henry ontstaat dan een plannetje. Met geld kun je geld verdienen. Een glimlach krult om de mond van de bebrilde miljonair. Zou hij dan toch nog die voetballer uit Uruguay kunnen halen?

Daarmee kan Henry naar de bank. Wat is nou sterker dan een garantie van de onmetelijk rijke Roman Abramovich zelf? Het plan werkt perfect. Normaliter gaan alle alarmen af bij banken zodra er vertegenwoordigers van voetbalclubs op de stoep staan. Maar nu zijn er garanties vanuit Londen. Dat Liverpool een paar maanden eerder vanwege een schuld van driehonderd miljoen euro moest worden verkocht, lijkt even vergeten. Net als het gapende gat in de begroting, zo groot als het jaarbudget van Feyenoord. De adviseurs van de bank zijn onder de indruk. De ondertekende aanbieding van de Londenaren ligt in het midden van de tafel. ‘Ziet u. Fernando Torres gaat, hij is enorm veel geld waard) aldus Henry. Instemmend geknik. Of Liverpool op basis daarvan even een zoveelste lening kan krijgen.

Dat kan. Zodra de roebels in het spel komen, vervagen alle normen. Na overleg met de top van de bank krijgt het noodlijdende Liverpool doodleuk een goedkeuring. De losgepeuterde bankgarantie moet zo snel mogelijk naar Amsterdam. Daar staat algemeen directeur Rik van den Boog onder druk, nadat hij eerder het grootste tekort in de geschiedenis van Ajax op zijn conto heeft geschreven. De delegatie van The Reds stapt opgewekt in het vliegtuig naar onze hoofdstad. Daar kan met het geleende geld dan toch de impasse in de onderhandelingen over Luis Suarez worden doorbroken. Bovendien is inmiddels ook de bij Liverpool bekende Rob Jansen op het toneel verschenen om te masseren. De spelersmakelaar is sinds het vertrek van Martin Jol en Mino Raiola plotseling kind aan huis bij Ajax. Tevreden kan de als intermediair opererende Jansen al snel melden dat het bod omhooggaat. Via de financiering wordt Suarez gekocht. Anfield heeft een spits op krediet. Van den Boog is gered dankzij The Bank Job van Liverpool.

Het geld uit Londen beheerst ook de Nederlandse mini-markt, waar de pers dagenlang geen Financial Fair Play? Tja. Een mooi plan van Michel Platini. Binnen een paar jaar moeten alle clubs net zoveel uitgeven als er binnenkomt. Anders dreigt uitsluiting. Maar het nieuwe voetbal lijkt vooralsnog net zover weg als het nieuwe wielrennen. Het zijn mooie plannen op papier, maar de praktijk is even anders. De Engelse clubs verpulverden ondanks een enorme schuldenlast het transferrecord in januari. De UEFA staat voor schut nu in Engeland een recordbedrag van 263 miljoen werd geïnvesteerd, door clubs met inktrode cijfers. Maar ook de Duitsers lijken het even kwijt. De clubs daar gaven voor hun doen ook verrassend veel geld uit. Meer zelfs dan de traditionele big spender Spanje, waar dezelfde dalende tendens is te zien als in Nederland.

Transfersommen

■ COMPETITIE TRANSFERUITGAVEN JANUARI 2011

Premier League

 

€263 min

Serie A

 

€96 min

Bundesliga

 

€57 min

Primera Division

 

€28 min

Eredivisie

 

€4,6 min

■ EREDIVISIE

2010

2011

Investeringen €5,7 min Inkomsten €12,9 min

€4,6 min €29,0 min

VI magazine week 6

Hoofdsponsor: