25 november 2012 In de media

Vitesse uit ook PSV de baas dankzij matchwinner Bony

In een spectaculaire topper heeft Vitesse tegen PSV maar weer eens aangetoond een serieuze titelkandidaat te zijn. Het vijftiende doelpunt in veertien duels van Wilfried Bony was uiteindelijk beslissend: 1-2.
Na Ajax was Vitesse ook PSV in eigen stadion de baas.

Fred Rutten startte met dezelfde elf namen als vorige week tegen FC Twente. PSV-trainer Dick Advocaat kon niet beschikken over de geblesseerde Jetro Willems en de zieke Tim Matavz, maar hij kon ten opzichte van het Europa League-duel met Dnjepr Dnjepropetrovsk (1-2 verlies) wel een beroep doen op Kevin Strootman en Mark van Bommel.

Het duel startte zoals een echte topper betaamt. Beide teams leverden veel strijd en schroomden niet een stap opzij te doen. Het leidde al in de vijfde minuut tot de openingstreffer. Timothy Derijck kreeg via Jan-Arie van der Heijden een lage voorzet van Dries Mertens voor zijn voeten en schoof de bal laag in het Eindhovense doel.

Tien minuten later was het nota bene voormalig PSV’er Jonathan Reis die Vitesse op gelijke hoogte zette. Waar iedereen verwachtte dat Theo Janssen de vrije trap op de rand van het zestienmetergebied zou nemen, was het Reis die de bal via de opspringende Bouma raak schoot: 1-1.

De tweede helft ging op dezelfde voet door. Bij PSV, dat beter uit de kleedkamer kwam dan de Arnhemmers, verzuimden Wijnaldum, Derijck en Narsingh opgelegde kansen te benutten. De Eindhovenaren scoorden dit seizoen juist erg makkelijk. Voor Vitesse faalden aanvankelijk Reis en Bony.

Een kwartier voor tijd haalde de Ivoriaan evenwel alsnog zijn gram. Een pass van Theo Janssen werd bij de tweede paal knap teruggelegd door Reis op Bony, die geen strobreed in de weg werd gelegd door Dereijck. Strootman had vijf minuten voor tijd de gelijkmaker op zijn schoen, maar Vitesse-doelman Piet Velthuizen kwam na het schot winnend uit de strijd.

Door de winst is Vitesse tot op twee punten genaderd van PSV. Het was voor de Arnhemmers bovendien het zevende uitduel achtereen dit seizoen waarin het zonder puntenverlies bleef.