Vitesse vaak in de ban van buitenlandse geldschieters
Steeds weer bleek het nimmer daadwerkelijk tot een contract te komen.
Vitesse en buitenlandse investeerders zijn onverbrekelijk met elkaar verbonden. In de afgelopen tien jaar is de Arnhemse club bij voortduring in verband gebracht met exotische investeerders. De al dan niet vermeende interesse kwam uit Zuid-Afrika, India, Engeland, de Verenigde Staten en China. Nooit kwam het daadwerkelijk tot een contract. Karel Aalbers, de zeer internationaal denkende oud-voorzitter van Vitesse, was vaak de drijvende kracht achter de contacten.
*In 2000 kwam Aalbers met een zakenpartner op de proppen met de Sjanghaise Bank HSBC, die 1 miljard gulden ( 450 miljoen euro) in Vitesse en Gelredome zou willen steken. De toenmalige Vitesse-financier Nuon zag er niets in.
*Een paar maanden later zou een grote Nederlandse projectontwikkelaar 100 miljoen gulden ( 45 miljoen euro) in Vitesse willen investeren. De supporters waren dolenthousiast, Vitesse en Nuon waren niet overtuigd omdat Aalbers de naam van het bedrijf maar niet wilde prijsgeven. De zaak stierf in schoonheid.
*In februari 2001 zou de Indiase bierbrouwer United Breweries 120 miljoen gulden (55 miljoen euro) overhebben voor Vitesse en Gelredome. Weer werd het niets, volgens Aalbers omdat de bierbrouwer terugdeinsde toen hij werd gearresteerd in diezelfde maand.
*Vier jaar later meldde Aalbers zich met de Duet Group, een Britse investeerder die 50 miljoen euro voor Gelredome en Vitesse wilde neertellen. De interesse werd echter nooit concreet.
*En eind 2005 meldde Aalbers zich met de Saint George’s Investment Company, die 60 miljoen had klaarliggen. De Arnhemse gemeenteraad was direct enthousiast maar die geestdrift verdween weer net zo snel als ze was opgekomen.
*Tussendoor meldde zich in 2001 nog ene Rocky Tuanakotta met een bod van 100 miljoen gulden van de Amerikaanse supermarktketenWalmart. Van dit bod bleef helemaal niets overeind. Tuanakotta bleek een fantast, Walmart wist van niets. Tuanakotta belegde een persconferentie maar verscheen daar niet toen duidelijk werd dat Walmart niet zou verschijnen.