3 november 2010 In de media

Vitesse verdient meer krediet

Natuurlijk heeft de club de schijn tegen. Eind jaren negentig kondigde een ex-juwelier uit Velp aan dat zijn Vitesse het grote Manchester United achterna zou gaan. We weten allemaal hoe dat is afgelopen.

Als dan in 2010 wordt aangekondigd dat diezelfde club binnen drie jaar kampioen van Nederland zal worden en dat het grote Barcelona het voorbeeld is, dan neem je dat met een korreltje zout. Zeker als die ambities gedragen worden door een Georgische zakenman die enkele maanden eerder zomaar uit de lucht is komen vallen. Toch doen we daar Vitesse tekort mee. Achter elk succes schuilt namelijk een visie of een filosofie.

Dirk Scheringa had ooit de ambitie om met het provincieclubje AZ kampioen van Nederland te worden. Aanvankelijk probeerde hij dat te bereiken door simpel met de geldbuidel te rammelen, maar uiteindelijk snapte hij dat dit hem niet veel verder bracht. Pas toen hij een sterke organisatie neerzette en de ideale voorwaarden creëerde (nieuw stadion, toptrainers) kwam het succes dat hij al sinds 1993 nastreefde. Het huidige succes van FC Twente is ook zo'n voorbeeld van ambitie gecombineerd met visie. Toen Joop Munsterman in 2003 toetrad tot het bestuur van FC Twente maakte hij een bijna- faillissement mee. Toen hij in 2004 voorzitter werd stelde hij zich niet alleen tot doel om van FC Twente weer een gezonde club te maken, maar om de club naar de top van Nederland te loodsen. De lat werd meteen zo hoog mogelijk gelegd. In de jaren die volgden is er met visie gebouwd aan een club die zich nu een structurele topclub mag noemen in Nederland. FC Twente heeft de financiële middelen, de infrastructuur en het materiaal van een blijvertje.

Daarom is het kort door de bocht om lacherig te doen over de ambities en nieuwe doelen van Vitesse. Want dat gebeurt op dit moment natuurlijk wel volop. Het omarmen van de filosofie van Cruijff, het aanstellen van de onervaren Spanjaard Albert Ferrer als nieuwe trainer en het project dat in 2013 moet leiden tot succes: in de pers zijn de ambities vooral belachelijk gemaakt. Vitesse kan beter spelen in de geest van clubicoon Theo Bos werd zelfs ergens gesuggereerd. De filosofie van Johan Cruijff is echter een wat beter vertrekpunt. Als je dan toch ergens moet beginnen, doe dat dan goed en leg de lat dan meteen zo hoog mogelijk. AZ en FC Twente deden het, Vitesse doet het nu. 'Vitesse moet weer attractief en initiatiefrijk spelen', zo doceerde technisch directeur Ted van Leeuwen deze week. De organisatie en filosofie van Barcelona waar de bal altijd sneller rolt dan de spieren is daarbij het ideaal. Het is het uitgangspunt bij het opleiden, scouten en aantrekken van spelers. Het is een heldere voetbalfilosofie en in ieder geval geen holle retoriek.

Op Papendal moet een nieuw trainingscentrum gebouwd worden dat de club een ziel moet geven. Merab Jordania (foto) heeft niet alleen twee adepten van Cruijff, Albert Ferrer en Stanley Menzo, aangesteld maar om de filosofie door te voeren in de hele opleiding heeft hij ook advies ingewonnen bij Cruijff. Net als AZ en FC Twente heeft Vitesse een visie om zijn ambities gestalte te geven. Het enige probleem lijkt dat die visie wordt uitgedragen door een Georgiër en een club met een verleden van overspannen ambities en dubieuze beloftes. Nou en? Het doet niets af aan de boodschap. Die deugt. Vitesse verdient daarom meer krediet. Al is dat laatste misschien niet het juiste woord dat in deze context gebruikt moet worden.

VI Magazine week 44

Hoofdsponsor: