2 december 2012 In de media

Vitesse vergeet unieke kans op koppositie aan te grijpen

Vitesse heeft zondag nagelaten om voor het eerst sinds november 2000 de macht te grijpen in de Eredivisie.
De seizoensverrassing had een zege met minstens vier doelpunten verschil nodig tegen Roda JC Kerkrade, maar kwam net tekort: 3-0. De Arnhemmers gaan PSV wel voorbij en hebben hetzelfde puntenaantal (34) als koploper FC Twente.

De tussenstand bij rust (2-0) gaf een goed beeld van de krachtsverhoudingen voor de onderbreking. Vitesse had de wedstrijd onder controle en had weinig te duchten van Roda, dat op verzoek van scheidsrechter Jonathan Lardot in de rood-witte shirts van de Arnhemse Boys verscheen. In de openingsfase zocht slechts één ploeg de aanval en dat daar snel een doelpunt uit voortvloeide, was geen verrassing. Na tien minuten werd Marco van Ginkel bediend door Guram Kashia, waarna de middenvelder iets buiten de zestien de ruimte vond voor een zuiver schot in de rechterhoek.

Vitesse behield het overwicht en kreeg enkele kansjes, hoewel uitgespeelde mogelijkheden niet werden gecreëerd. Eredivisie-topscorer Wilfried Bony schoot rakelings over en doelman Filip Kurto pareerde een vrije trap van Jonathan Reis. De twee aanvallers speelden overigens allebei hun vijftigste Eredivisie-duel. In een fase waarin het verzet van Roda toenam, werd de marge verdubbeld. Bony stuurde aanvalspartner Reis weg met een feilloze steekpass. De Braziliaan, die vorige week ook uitblonk in de 1-2 zege bij PSV, ontsnapte aan de buitenspelval, omzeilde Kurto en rondde keurig af.

Na de rust hanteerde Vitesse een lager tempo en bood het Roda de kans tot omschakeling. De Limburgers waren dicht bij de aansluitingstreffer, toen Krisztián Németh in het strafschopgebied kapte en Piet Velthuizen kansloos liet met een schot richting de verre hoek. De bal belandde tot opluchting van de thuisploeg op de paal. Desondanks was het Vitesse dat de volgende en laatste treffer verzorgde. Nadat Kurto redding bracht op een schot van Patrick van Aanholt, vond Bony op aangeven van Tomas Kalas de lat met zijn knie. In de herkansing tikte Reis zijn tweede treffer binnen.

Slechts één treffer had Vitesse nodig om de koppositie veilig te stellen. De ploeg opende dan ook de jacht op de vierde goal en Van Ginkel was al snel erg dicht bij. Met een hard afstandsschot vond hij de lat. Een buitenspelgoal van Reis werd afgekeurd. Aan de andere kant voorkwam Jan-Arie van der Heijden met een sliding dat het schot van Laurent Delorge zou binnenrollen. In de tegenaanval schoot Mike Havenaar namens Vitesse voorlangs. In de blessuretijd maakte de gastheer sporadisch aanspraak op de vierde treffer, maar bleek de unieke kans op de koppositie verkeken.

Scoreverloop:
1-0 (11′) Marco van Ginkel
2-0 (42′) Jonathan Reis
3-0 (63′) Jonathan Reis

Soccernews / Foto’s SV

Hoofdsponsor: