18 maart 2011 In de media

Vitesse verliest duel in Alkmaar na rust: 3-1

Vitesse heeft vrijdagavond met 3-1 verloren op bezoek bij AZ. In het AFAS Stadion was de ploeg van Albert Ferrer niet sterk genoeg om de 0-1 voorsprong bij rust vast te houden.

Door doelpunten van Pontus Wernbloom, Simon Poulsen en Maarten Martens werd de openingstreffer van Marco van Ginkel ongedaan gemaakt.

Met Dalibor Stevanovic in de basis in plaats van Davy Pröpper trapte Vitesse de wedstrijd af. De eerste kans viel te noteren voor AZ. Een schot van Kolbeinn Sigthórsson ging over het doel van Eloy Room. De Alkmaarders maakten in het begin het spel en probeerden met druk vooruit de manschappen van Ferrer al vroeg onder druk te zetten. Wernbloom kreeg na een goede actie aan de rechterkant de gelegenheid om de score te openen, maar hij mikte de bal naast de paal.

Een kwartier voor het verstrijken van de eerste helft kreeg de thuisploeg nog een kans. Een lage strakke voorzet van Brett Holman ging aan iedereen voorbij en eindigde net naast het doel. Vitesse kreeg na een half uur spelen haar eerste goede kans. Na een steekpass van Jordi López speelde Ismaïl Aissati zich met een individuele actie vrij, maar wist het hoofd van Van Ginkel niet te vinden. Niet veel later mocht Slobodan Rajkovic aanleggen voor een afstandschot, maar de aanvoerder zag zijn rolletje eindigen in de handen van doelman
Esteban.

AZ raakte als eerste deze avond het houtwerk. Sigthórsson zag zijn kopbal via de kruin van Guram Kashia via de lat over gaan. Vitesse liet de volgende kans noteren. Van Ginkel zag zich vrij gespeeld worden door Alexander Büttner, maar werd voortijdig afgestopt door Niklas Moisander. Tegen de verhouding in kwam Vitesse op voorsprong. Na een sublieme actie van Michihiro Yasuda aan de zijlijn werkte Van Ginkel de voorzet via de paal achter de kansloze Esteban. Een voorsprong die tot de rust werd vastgehouden.

Ferrer begon de tweede helft met Marcus Pedersen, hij verving doelpuntenmaker Van Ginkel die geblesseerd was. Met Maarten Martens in plaats van Johann Berg Gudmundsson probeerde Gert Jan Verbeek nog meer druk uit te oefenen op de Arnhemse defensie. Dat leidde tot een eerste kans voor Martens. De Belg schoot van twintig meter in de handen van Room. Na ruim een kwartier gespeeld te hebben kwam AZ dan alsnog op gelijke hoogte. Wernbloom rondde een aanval aan de rechterkant beheerst achter Room.

Met Rogier Molhoek, die inviel voor Stevanovic, als verdedigende kracht probeerde Vitesse het gelijkspel vast te houden. Het was echter AZ-invaller Simon Poulsen die een belangrijke rol zou gaan spelen. De voor Ragnar Klavan ingevallen linksback bracht zijn ploeg tien minuten voor tijd op voorsprong. Via een aanval aan de rechterkant werd de bal in de zestien terug gelegd op de meegelopen Deen, die vervolgens koelbloedig afrondde. Een paar minuten later gooide Martens de wedstrijd op slot. Wederom was het goed opkomen van Poulsen beslissend. Hij legde de bal na een kapbeweging opzij en zag de Belg de bal achter Room schieten.

Met Haruna Babangida voor Martí Riverola probeerde Ferrer nog wat te forceren, maar dat mocht niet meer baten. Sinds drie seizoenen weet AZ de drie punten weer eens in eigen huis te houden. Over twee weken wacht voor Vitesse de derby tegen NEC.