16 februari 2010 In de media

Vitesse verliest gewonnen wedstrijd

In een boeiend voetbalgevecht heeft Vitesse zaterdagavond met 2-1 verloren van FC Twente. Vitesse had de wedstrijd lange tijd volledig onder controle, verdiende ook te winnen, maar door het niet verzilveren van de kansen kreeg de ploeg in de extra tijd de deksel op de neus: 1-2.

Vooraf gaf trainer Theo Bos min of meer hetzelfde strijdplan te hanteren als tegen PSV. Niets bleek minder waar. Tegenstander FC Twente werd in de eerste helft van de eerste tot de laatste minuut onder druk gezet en de nummer twee van Nederland kwam er totaal niet aan te pas. Het enige dat Vitesse zichzelf kon verwijten was dat het niet wist te scoren. De duels werden gewonnen, de aanvallen waren prima, maar het laatste zetje en/of eindpass ontbrak voor rust.

Santi Kolk kreeg in de 23e minuut de eerste grote kans, maar de aanvaller schoot van dichtbij over. Dalibor Stevanovic kreeg in de prima eerste helft de grootste mogelijkheid, maar na een goede actie van Jong-a-Pin werd de inzet van Dado van de lijn gehaald. Het enige wapenfeit van FC Twente kwam via Blaise N’Kufo met een schot van buiten de zestien in de 45e minuut.

Vitesse startte na rust op dezelfde wijze en kwam na vijf minuten terecht op voorsprong. Santi Kolk kreeg de bal niet goed tegen de schoen, maar de afvallende bal werd koelbloedig door de inlopende Paul Verhaegh ingeschoten: 1-0. Voor de Tukkers was de tegentreffer het sein om ook maar eens aan de wedstrijd deel te nemen. Het gevolg: een boeiend en meeslepend voetbalgevecht tot de laatste seconde. Theo Janssen zag tweemaal een vrije trap schitterend gered worden door Piet Velthuizen en aan de andere kant vergat Serginho Greene het duel in het slot te gooien. Alleen voor doelman Boschker wist de dynamische middenvelder niet te scoren.

Slechts enkele tellen na de enorme kans van Greene stond Twente’s topscore Ruiz ineens oog in oog met Velthuizen en de gemakkelijk scorende spits faalde niet: 1-1. In de door scheidsrechter Braamhaar toegekende vijf minuten blessuretijd kregen beide ploegen kansen op de winst. Tot ongeloof van de bijna negentienduizend toeschouwers was het niet Vitesse, maar Ronnie Stam van FC Twente de winnende treffer.

Vitesse speelde in eigen huis een uitstekende wedstrijd, maar kreeg het maar niet voor elkaar de nekslag uit te delen aan FC Twente. De gasten bleven daardoor in de wedstrijd en zo won rendement het zaterdagavond van goed voetbal. De Arnhemmers hadden het duel moeten winnen, maar zagen tot ongeloof de drie punten aan zich voorbij gaan.

Vitesse – FC Twente 0-0 (0-0)
’50 Verhaegh 1-0; ’82 Ruiz 1-1; ’92 Stam 1-2

Toeschouwers: 18.442
Gele kaarten: Douglas ’39; ’64 Perez, ’73 Kaya
Scheidsrechter: Braamhaar