14 augustus 2010 In de media

Vitesse verliest in Amsterdam: 4-2

Vitesse heeft zaterdagavond voetballend een prima prestatie neergezet in de Arena.

Toch trok Ajax met 4-2 aan het langste eind en boekte het zijn eerste winst. Het vroege doelpunt direct na rust kwamen de vol beleving spelende Arnhemmers niet meer te boven.

Na het wegvallen van Stevanovic kreeg Vitesse op de wedstrijddag een tweede tegenvaller te verwerken met het niet kunnen spelen van Piet Velthuizen. Het elftal werd met Room en Van Ginkel nog maar een stuk jonger dan het al was. Verder wijzigde Theo Bos zijn basis niet ten opzichte van het gewonnen duel tegen ADO Den Haag.

Ajax, natuurlijk met veel druk naar voren startend, kreeg in de tiende minuut de eerste mogelijkheid, maar de vrije trap van De Zeeuw werd goed gepakt door Room. Het was het type inzet dat als eerste bal ‘lekker’ is voor een doelman om in de wedstrijd te komen. Vitesse kreeg vier minuten later de eerste echte kans van de wedstrijd. Na een goed lopende aanval schoot Wiljan Pluim hard in. Via de vuisten van Stekelenburg belandde de bal bij Büttner die maar net naast knalde.

Met een veel aan de bal zijnde Ajax was de tweede kans van Vitesse wel raak. Een prima voorzet van Genaro Snijders werd door Davy Pröpper knap bij de eerste paal ingekopt: 0-1. Ajax zocht na de achterstand nadrukkelijk naar de gelijkmaker, zonder overigens echte kansen te krijgen. In de 37e minuut kreeg de ploeg een tweede vrije trap op een mooie plek. Jan Vertonghen meldde zich en ramde de werkelijk snoeihard achter de kansloze Room: 1-1.

De druk was even te groot voor de Arnhemmers en binnen enkele minuten draaiden de Amsterdammers de stand om. Een steekpass in de zestien meter van El Hamdaoui werd door de mee opgekomen Gregory van der Wiel in de verre hoek gepunterd: 2-1. Net als tegen ADO Den Haag gaf de ploeg zich niet zomaar gewonnen en pal voor rust knalde Marco van Ginkel de gelijkmaker ‘eventjes’ binnen: 2-2 bij de rust.

Een debutant aan Ajax-zijde, Florian Jozefzoon, stond direct na rust aan de basis van de 3-2 van Siem de Jong. Zijn voorzet werd binnen de minuut binnengewerkt door de aanvallende middenvelder. Binnen het kwartier was ook Vitesse weer gevaarlijk via Wiljan Pluim die zijn inzet geblokt zag dooor Stekelenburg. In de tegenaanval krulde Vurnon Anita de bal echter knap in de bovenhoek: 4-2.
De marge van twee in de Arena was een flinke tik voor Vitesse dat nog wel probeerde terug in de wedstrijd te komen. Dit lukte niet en zo bleef het in Amsterdam 4-2.

Ondanks de nederlaag kan de ploeg terugkijken op een goede wedstrijd tegen titelkandidaat Ajax. Er werd in een aantal fases prima gecombineerd en gevoetbald. Ook de strijd was vanaf de eerste tot en met de laatste minuut aanwezig.