24 maart 2012 In de media

Vitesse verliest in Kerkrade: 3-1

Vitesse heeft zaterdagavond, na drie opeenvolgende overwinningen, de uitwedstrijd tegen Roda JC met 3-1 verloren.
Het had de nederlaag grotendeels aan zichzelf te wijten. Het spel was zeker niet groots, maar toch werden er voldoende kansen gecreëerd. Roda JC daarentegen wist te gemakkelijk aan de doelpunten te komen.

Vitesse startte in Kerkrade met één wijziging ten opzichte van de laatste ween. Davy Propper keerde terug in het basiselftal ten koste van de geschorste Jan-Arie van der Heijden. De spelopvatting van Vitesse week niet af van die in de laatste weken die de ploeg drie zeges op rij opleverde. Het balbezit was daardoor veelvuldig voor de Limburgse geelzwarten.

Vitesse ageerde in de omschakeling en binnen het kwartier was Vitesse twee keer gevaarlijk. Eerst was er de lange bal van Yasuda op Van Ginkel die de bal terug kopte op Ibarra. De Ecuadoriaan schoot met links goed in, maar de redding was van Kieszek. Niet veel later was Büttner dicht bij een treffer. In de scrimmage belandde zijn schot net over het doel.

De Arnhemmers kenden twee gevaarlijke momenten, maar de eerste kans van de thuisploeg was gelijk raak. Een voorzet vanaf rechts werd op de doellijn ingetikt door Roda’s topschutter Malki. Roda JC Kerkrade hanteerde continu hetzelfde concept. Lange ballen vanaf het middenveld op de spitsen of diepgaande middenvelders. In de 37e minuut leverde dat de 2-0 op. Een bal van Junker over de defensie belandde bij De Beule die zijn schot via het hoofd van Van Aanholt in het doel zag belanden. Vitesse liet zich echter niet van de wijs brengen en bracht direct na de aftrap de stand terug tot 1-2. Davy Pröpper nam de bal op de borst aan en haalde randje zestien verwoestend uit met links. Een schitterende treffer van de middenvelder die sterk speelde in de eerste helft.

Binnen vijf minuten verruimde Roda JC de marge weer naar twee doelpunten. Een vrije trap ging over Piet Velthuizen heen en werd bij de tweede paal ingekopt door Mads Junker. Opvallend was hoe vaak de aanvallers van Roda JC het kopduel wonnen van het centrale duo Kashia en Kalas. Het zorgde voor veel gevaar achterin bij de Arnhemmers. De thuisploeg kon na de 3-1 makkelijker voetballen, deed dat ook, en Vitesse kreeg maar geen grip op het spel.

Desondanks had Wilfried Bony in de 66e minuut dé kans om Vitesse voor de tweede keer terug in de wedstrijd te brengen. Na een vrije trap kreeg de aanvaller de bal ineens voor zich, maar hij miste de bal volledig. Een kwartier voor tijd kon Büttner de bal ineens meenemen na een steekpass van Wilfried, maar de linkspoot ging op de bal staan. Beide momenten waren symptomatisch voor het gebrek aan scherpte zaterdagavond in Kerkrade. Pech had Wilfried met een knappe kopbal op de lat en Pröpper met een afgekeurde treffer. Ook op dat vlak zat het de ploeg niet mee op Limburgse bodem en werd er na drie winstpartijen helaas weer eens verloren.