7 januari 2010 In de media

Vitesse verliest in knotsgekke wedstrijd van Besiktas

Vitesse is het toernooi om de Tuttur.com Cup woensdagavond begonnen met een knotsgekke wedstrijd tegen Besiktas. De Arnhemse ploeg verloor na strafschoppen van de Turkse kampioen, nadat negentig minuten een 4-4 hadden opgeleverd.
Twee lachwekkende strafschoppen, voor beide teams een, een buitenspeldoelpunt van Besiktas en missers van Davy Pröpper en Claudemir in de strafschoppenreeks kleurden de meeslepende avond oefenvoetbal in Antalya.

Vitesse moet door de nederlaag op zaterdagmiddag aantreden in de wedstrijd om de derde en vierde plaats op het toernooi om de Tuttur.com Cup. De tegenstander komt uit het duel HSV-Kayserispor, dat donderdagavond plaatsheeft.

Vitesse leidde halverwege met 3-2. Besiktas was oppermachtig, maar drie briljante momenten van de bezoekers volstonden voor de verrassende tussenstand. Eerst krulde Nicky Hofs een vrije trap in de verre hoek en daarna leidde een schitterende individuele actie van Wiljan Pluim tot een strafschop. Pluim passeerde in de zestien twee man, waarna Ibrahim Kas hem vloerde. Vanaf de stip maakte Sinan Kaloglu geen fout (0-2).

Kaloglu speelde zeer gedreven tegen zijn landgenoten. Hij stond ook aan de basis van de openingstreffer, toen een overtreding op hem de door Hofs verzilverde vrije trap opleverde.

Nadat Besiktas het veldoverwicht had vertaald in twee treffers (een vrije trap van Rodrigo Alvaro Tello en een schot van Nihat Kahveci van dichtbij) deed de tweede Turkse speler van Vitesse van zich spreken. Onur Kaya rondde beheerst af na voorbereidend werk van Hofs, nadat Claudemir de counter had ingeleid door slim een inworp snel te nemen met een andere bal.

Na de rust hetzelfde beeld. Vitesse verdedigde en Besiktas viel aan, al deed de Turkse landskampioen dat met beduidend minder overtuiging dan tijdens het eerste bedrijf. Besiktas had een lachwekkende strafschop nodig voor de gelijkmaker. Deyvison Rogerio da Silva kopte de bal na een hoekschop naast, toen hij met twee Arnhemse verdedigers de lucht in ging. Er was geen sprake van contact, maar de plaatselijke Turkse arbiter Burak Astar gaf toch een strafschop, die de invaller van Besiktas zelf benutte (3-3).

Dalibor Stevanovic tekende voor het enige wapenfeit van Vitesse in de tweede helft. Zijn schot ging net over het doel. Nadat Vitesse-doelman Eloy Room, die inviel voor de geblesseerde Piet Velthuizen, een makkelijk gegeven vrije trap van Rodrigo Alvaro Tello uit de hoek had getikt, was het een minuut voor tijd alsnog raak. Na een buitenspelsituatie mocht Nihat door, zijn voorzet verdween via het been van Jeroen Drost in het doel.

Besiktas, dat enkele klassen beter was dan Vitesse, leek zeker van de winst, maar daar dacht de leidsman anders over. In de laatste minuut kreeg Lasse Nilsson een eveneens zeer makkelijk gegeven strafschop, die hij zelf benutte (4-4).

Tijdens de noodzakelijke strafschoppenreeks zagen Davy Pröpper en Claudemir hun zwakke inzet gestopt worden door doelman Ramazan Özcan. Dalibor Stevanovic en Wiljan Pluim scoorden wel, maar aangezien Besiktas vier pingels benutte en er geen miste, gaat de Turkse club naar de finale op zondagavond.

Besiktas-Vitesse 4-4 (2-3)

8. Nicky Hofs 0-1, 17. Sinan Kaloglu (strafschop) 0-2, 26. Rodrigo Alvaro Tello 1-2, 34. Nihat Kahveci 2-2, 41. Onur Kaya 2-3, 70. Deyvison Rogerio Da Silva 3-3 (strafschop), 89. Nihat Kahveci 4-3, 90. Lasse Nilsson 4-4 (strafschop).

Aantal toeschouwers: 1.000.

Opstelling Vitesse: Room; Verhaegh, Sprockel (46.Drost), Van Diermen, Jong-A-Pin (74.Büttner); Claudemir, Greene, Hofs (46.Pröpper) , Kaya (46.Stevanovic); Pluim en Kaloglu (46.Nilsson).

Programma donderdagavond: Hamburger SV-Kayserispor (aanvang 19.15 uur, rechtsreeks op Eurosport).

Wedstrijd om derde en vierde plaats (zaterdag 16.00 uur, op Eurosport 2): Vitesse-verliezer van HSV-Kayserispor

Finale (zaterdag 19.30 uur, op Eurosport): Besiktas-winnaar van HSV-Kayserispor