16 september 2012 In de media

Vitesse verliest koppositie niet uit het oog

Vitesse blijft voorlopig de voornaamste uitdager van FC Twente, de trotse koploper van de eredivisie.
De ambitieuze club uit Arnhem won zondag ook de uitwedstrijd bij FC Groningen (0-3). Het beleefde daardoor de beste seizoenstart ooit op het hoogste nationale niveau.

Dankzij treffers van invaller Mike Havenaar, verdediger Tomas Kalas en Wilfried Bony blijft Vitesse de lijstaanvoerder uit Enschede op 2 punten volgen. De zege was opvallend omdat de formatie uit de hoofdstad van Gelderland na een rode kaart van Jan-Arie van der Heijden een uur met tien man moest voetballen.

Een belangrijke rol in de wedstrijd was weggelegd voor Bas Nijhuis. De scheidsrechter trok in de 30e minuut de rode kaart nadat Van der Heijden zijn doorgebroken tegenstander Mitchell Schet met een licht duwtje naar de grond had gewerkt.

Theo Janssen protesteerde het hardst van alle spelers van Vitesse. De van Ajax overgekomen middenvelder kreeg daarvoor een gele kaart. Janssen bleef het oneens met Nijhuis, maar had even later wel geluk dat hij niet moest vertrekken.

De arbiter leefde in de veronderstelling dat Patrick van Aanholt een overtreding op Michael de Leeuw maakte. Hij bestrafte de verdediger van Vitesse met een gele kaart. Het was toch echt Janssen die De Leeuw vloerde.

FC Groningen, met de Sloveense debutant Andraz Krim in de gelederen, begon voorzichtig in de eigen Euroborg. De thuisclub liet de bezoekers uit Arnhem het spel maken en gokte op een counter. Schet was na 20 minuten dichtbij de openingstreffer voor de thuisclub. Hij stuitte echter op doelman Piet Velthuizen.

Na de rode kaart van Van der Heijden koos FC Groningen vaker de aanval. Kees Kwakman schoot op de lat en keeper Velthuizen kreeg nog net een hand tegen een inzet van Leandro Bacuna. FC Groningen waande zich op weg naar de eerste thuiszege sinds 19 februari dit kalenderjaar. De teleurstelling bij de thuisclub was groot toen Havenaar na 63 minuten met het hoofd scoorde (0-1).

Kalas besliste de wedstrijd in de slotfase definitief (0-2), waarna topschutter Bony in blessuretijd de eindstand bepaalde.

Brabants Dagblad / Foto’s SV

Hoofdsponsor: