27 januari 2012 In de media

Vitesse verliest nipt van PSV

Vitesse bood PSV goed partij in de tweede helft, maar kwam uiteindelijk te kort om het de ploeg uit Eindhoven echt moeilijk te maken.

De Arhemse club bracht in de slotfase van een matig duel de spanning terug tot 2-1 via invaller Havenaar. Maar in blessuretijd schoot Manolev alsnog de derde goal van PSV binnen.

Vitesse-trainer John van den Brom verraste in Eindhoven met een aantal opvallende wijzigingen. Het systeem met twee spitsen werd na het echec thuis vorige week tegen NEC alweer veranderd. Op de vleugels stonden nu Ibarra en Chanturia. Opvallend was ook dat Jonathan Reis begon op de reservebank

Ook voor Patrick van Aanholt was nog geen basisplaats weggelegd in Eindhoven, waardoor Büttner weer gewoon als linksback speelde. Guram Kashia keerde na zijn enkelblessure als aanvoerder terug in het hart van de defensie.

Met die veranderingen begon Vitesse gedurfd tegen de favoriet om het landskampioenschap. Büttner stoomde op, vond Van Ginkel in de vrije ruimte, maar zijn inzet werd door Marcelo een paar meter voor de doellijn weggehaald.

Daarna pakte PSV wel het initiatief, maar overtuigde allerminst terwijl Vitesse compact en geconcentreerd verdedigde. De thuisploeg kwam wel een aantal keren dichtbij Piet Velthuizen. Gevaarlijk werd het echter niet. Chanturia, geposteerd op links, ontfutselde Manolev de bal, maar mikte ruim voorlangs.

Na ruim een half uur kon Labyad in de as van het veld makkelijk doorkomen. Zijn schot werd gekeerd door Velthuizen, maar in de rebound schoot spits Matavz PSV op voorsprong. De ploeg van trainer Rutten bleef controle over het zwakke duel houden. Vitesse had het lastig en kwam slechts sporadisch in de buurt van het vijandelijke strafschopgebied.

In de tweede helft gooide Vitesse de schroom duidelijk meer van zich af. De ploeg probeerde PSV vast te pinnen op eigen helft en dat lukte bij vlagen redelijk. Al snel poeierde Büttner van grote afstand op de buitenkant van de paal. Direct daarna schoot Strooman rakelings naast en ook Matavz kreeg van dichtbij een kans toen Velthuizen een lage voorzet niet direct klem had. PSV kreeg meer ruimte door het risicovolle spel van Vitesse en dat leidde tot een uitbraak via Labyad. Velthuizen redde.

Ondertussen had Reis zich warm gelopen. De veelbesproken overgang van de oud-PSV’er naar Vitesse werd de Braziliaan duidelijk niet in dank afgenomen. Een hels fluitconcert dat pijn aan de oren deed, kreeg Reis over zich heen. De spits kon niets uitrichten voor Vitesse en PSV kwam diep in de tweede helft zelfs op 2-0. Mertens profiteerde van goed werk van Matavz, passeerde Kashia en schoot prachtig binnen. Toch kwam Vitesse terug tot 2-1 en keerde de spanning terug. Invaller Havenaar was nog maar kort binnen de lijnen en knikte vogelvrij raak na een goede voorzet van Ibarra. In blessuretijd maakte PSV echter aan alle twijfel aan eind. Manolev scoorde vanaf rechts 3-1 binnen.

Begin opstelling Vitesse: Velthuizen, Van der Struijk, Kashia, Kalas, Büttner; Van Ginkel, Aborah, Van der Heijden; Ibarra, Pedersen, Chanturia

Omroep Gelderland TxT

Hoofdsponsor: