9 december 2012 In de media

Vitesse verliest van zichzelf na vroege voorsprong

Vitesse heeft in de uitwedstrijd in Venlo na een vroege voorsprong zich uiteindelijk geblameerd. VVV won in de Koel met 3-1. De ploeg van Fred Rutten verloor voor het eerst dit seizoen een uitwedstrijd en had dat volledig aan zichzelf te wijten.
Ondanks 64% balbezit ging de wedstrijd door de vele slordigheden op het moeilijk bespeelbare veld verloren.

De eerste helft kenmerkte zich door periodes met langdurig balbezit voor Vitesse. De ploeg speelde geduldig tegen het zeer passieve VVV dat nauwelijks moeite deed om in balbezit te komen. Na een minuut of tien scoorde Vitesse de 1-0. Marco van Ginkel liep om zijn linkerbeen heen om met rechts met een van de keeper afdraaiende bal schitterend raak te schieten. Het spelbeeld na de goal veranderde in eerste instantie niet. In dezelfde aanval verzuimden zowel Bony als Kakuta om de 0-2 te maken. Kakuta had de grootste kans, waar hij kon schieten besloot hij nog te kappen zodat Mäenpää de bal weer van zijn schoen kon plukken. Renato Ibarra was later ook nog dichtbij de goal met een schot dat op de lat uiteenspatte.

VVV kwam naarmate de wedstrijd vorderde meer en meer in de wedstrijd. In de 40e minuut kwamen de Limburgers zowaar tot de gelijkmaker. Tomas Kalas kon niet voorkomen dat de voorzet werd gegeven en de bal werd zowaar in het midden binnengelopen door Yuki Otsu. Vlak voor rust kreeg van Ginkel de kans om Vitesse weer op voorsprong te zetten, maar hij schoot met links over.

Na rust was de eerste kans nog voor Vitesse. Wilfired Bony, die een grotendeels onzichtbare partij speelde, kopte uit een vrije trap van Theo Janssen op doelman Mäenpää. Daarna was het alleen nog maar VVV-Venlo dat in aanvallende zin van zich liet spreken. Bryan Linssen zorgde in de 55e minuut voor de voorsprong voor de Venlonaren. Hij draaide weg bij de wegglijdende Marco van Ginkel en schoot vanaf rand zestien beheerst raak.

Vitesse probeerde na de goal met het inbrengen van Havenaar voor Ibarra meer de aanval te zoeken, maar slaagde hier op geen enkele manier in. Zonder bal werd er weinig bewogen en waar men in de eerste twintig minuten zo zuinig op de bal was, werd nu de bal aanvallend vaak in de voeten van een VVV-speler geschoten. Tot kansen kwam de ploeg in de tweede helft behoudens de kopkans voor Bony nauwelijks meer. De vleugelspelers werden niet gevaarlijk en Jonathan Reis verloor bijna elke bal op de spaarzame momenten dat hij de bal kreeg. Het enige gevaar kwam nog uit de corners en vrije trappen van Theo Janssen, maar ook dat leidde niet tot succes.

Tien minuten voor tijd werd de genadeklap uitgedeeld door VVV. Patrick van Aanholt dekte zijn man Robert Cullen op een afstand van vijf meter, die daardoor alle tijd had om op doel te schieten. In de korte hoek werd doelman Velthuizen gepasseerd voor de 3-1 en was de wedstrijd gespeeld.

Opstelling Vitesse
Velthuizen, Kalas, Kashia, van der Heijden, van Aanholt, Janssen, van Ginkel, Kakuta, Bony, Ibarra (Havenaar/57), Reis

Gele kaart: Kakuta (obstructie)

Supportersvereniging Vitesse

Hoofdsponsor: