16 september 2012 In de media

Vitesse vernedert met tien man zwalkend FC Groningen

Vitesse staat weer op de tweede plaats in de Eredivisie. De Arnhemmers moesten een uur met tien man spelen, maar counterde FC Groningen vakkundig weg (0-3).
De beginfase was voor de bezoekers, al kwam FC Groningen er enkele keren gevaarlijk uit met onder meer een kopbal van Virgil van Dijk. Omdat Vitesse het in offensief opzicht liet liggen, werd Luciano Da Silva nog niet heel erg op de proef gesteld. Na een half uur spelen kantelde het duel, nadat scheidsrechter Bas Nijhuis moest ingrijpen.

Michael de Leeuw lanceerde Género Zeefuik. Op zijn weg richting het doel van Vitesse liep Jan-Arie van der Heijden de spits echter omver. Nijhuis kon niets anders doen dan de verdediger met rood van het veld sturen vanwege het neerhalen van een doorgebroken speler. Fred Rutten greep direct in en haalde spelmaker Davy Pröpper eraf voor verdediger Dan Mori, die zijn debuut maakte in de Eredivisie.

Vitesse kwam enkele minuten later nog goed weg. Het had eigenlijk met negen man door gemoeten als Nijhuis de juiste keuze had gemaakt na een overtreding van Theo Janssen. Nijhuis floot wel, maar deelde de gele prent uit aan Patrick van Aanholt, die niets te maken had met de overtreding. Kort voor rust maakte kwam Kees Kwakman nog het dichtst bij een treffer. Zijn schot vanaf de rand van het strafschopgebied spatte uiteen op de lat.

Ondanks het feit dat FC Groningen met een man meer speelde, kon de ploeg van trainer Maaskant niet overtuigen. Bacuna probeerde het een keer van afstand, maar Velthuizen redde fraai. Bij de eerste de beste uitbraak van Vitesse was het wel raak. Van Aanholt brak door via de linkerflank en zijn voorzet bereikte het hoofd van Mike Havenaar. De invaller kopte knap binnen en zorgde daarmee, tegen de verhoudingen in, voor de voorsprong.

Maaskant zette alles op alles en bracht met Hyun-Jun Suk en David Texeira extra aanvallers in zijn ploeg. De druk op het doel van Velthuizen werd groot. Maar waar FC Groningen het naliet om te scoren, deed Vitesse dat wel. Via een snelle counter bracht Mike Havenaar de mee opkomende Tomas Kalas in stelling, die de bal beheerst wist in te schieten. In blessuretijd maakte Wilfried Bony, hetzij wat gelukkig, er zelfs nog 0-3 van.

FC Groningen stevent met de verliespartij op een negatief record af. Het was alweer de achtste verliespartij op rij in eigen huis. Het clubrecord staat op elf. Vitesse is daarentegen voortvarend aan de competitie begonnen. De Arnhemmers maken de beste seizoensstart ooit door met dertien punten uit vijf duels.

Voetbal International / Foto’s SV

Hoofdsponsor: