25 november 2012 In de media

Vitesse verslaat PSV in voetbalshow

PSV en Vitesse maakten er vanaf de eerste minuut een waar voetbalspektakel van. Na drie goals, talloze overtredingen en veel spanning nam Vitesse de drie punten in beslag.
De twee titelfavorieten zorgden voor een voetbalwedstrijd op het scherpst van de snede. Wilfried Bony en Vitesse konden na afloop het hardst juichen.

Eerste klap is raak
De wedstrijd was pas nauwelijks onderweg, of PSV had de eerste slag al geslagen. Dries Mertens gaf een lage voorzet in het strafschopgebied die richting doel gegleden werd door Vitesse-speler Jan-Arie van der Heijden. Timothy Derijck stond goed opgesteld en schoot de bal dankbaar in de verre hoek achter Piet Velthuizen. Even later had Luciano Narsingh de 2-0 op zijn voeten toen hij alleen op Velthuizen afging, maar hij was te besluiteloos en de Vitesse-doelman kon ingrijpen.

Reis scoort en provoceert
Na een kwartier was de stand alweer in evenwicht. Wilfried Bony verdiende een vrije trap net buiten het strafschopgebied. Theo Janssen en Jonathan Reis posteerden zich achter de bal. Oud-PSV’er Reis nam de vrije trap verrassend en schoot hem recht door de muur in de hoek binnen. Na de goal trok hij zijn shirt uit en onthulde hij een zwart shirt met daarop de letters ‘JK’. Vermoedelijk staat het voor Jos Kortekaas, de fysiotherapeut van Vitesse. Maar het leverde Reis naast geel een hels fluitconcert op van het thuispubliek.

Schreeuwen om Nijhuis
Het spel golfde op en neer in de eerste helft. Na 23 minuten kwam PSV gevaarlijk dicht bij de voorsprong. Na een kluts bij een corner stuiterde de bal voor Georginio Wijnaldum op. Hij kopte op de onderkant lat en de bal stuiterde centimeters vóór de lijn het doel uit.

Een paar minuten later kwam Vitesse er sterk uit met Patrick van Aanholt aan de linkerkant. Hij gaf een voorzet richting de zestien, waar Kevin Strootman op dubieuze wijze Wilfried Bony naar de grond werkte. Scheidsrechter Bas Nijhuis, die het moeilijk had deze wedstrijd, wilde niet aan een penalty denken. De leidsman kwam in de eerste helft ogen en oren tekort om het agressieve spel van beide ploegen waar te nemen.

Grootste kansen Vitesse
Vitesse had uiteindelijk de grootste kansen op de voorsprong. Eerst kapte Renato Ibarra twee man uit, waarna hij naast schoot. En vlak voor rust mochten Bony en Van Aanholt naar hartelust combineren op de rand zestien, waarna Bony zijn schot niet langs de PSV-verdediging kreeg. PSV had het hart in de keel op dat moment. De thuisploeg had echter het sluitstuk voor rust, toen Narsingh na een goede actie de bal voor doel bracht, maar Strootman kwam net tekort om binnen te werken.

Open wedstrijd
Vlak na rust ging het spektakel gewoon verder. PSV nam de wedstrijd wel meer over. Guram Kashia verdedigde zwak en liet zich de bal afsnoepen door Jeremain Lens. Via Strootman kwam de bal bij Wijnaldum, maar de middenvelder schoot oog in oog met Velthuis de bal meters over het doel. Kort hierna, uit een vrije trap van Mertens, kon een vrijstaande Derijck zijn tweede inkoppen. Maar hij mikte de bal van een paar meter afstand naast het doel.

Zeldzame misser Bony
Na twintig minuten deed PSV zichzelf bijna veel pijn. Derijck verspeelde de bal knullig aan Renato Ibarra, die richting het PSV-doel mocht open. Hij gaf de bal breed op Bony, maar de sterke Ivoriaan schoot de bal over. Een zeldzame misser voor de goalgetter van Vitesse. Ook Reis had het vizier een aantal keren niet op scherp.

Bony bevrijdt
Een kwartier voor tijd pakte Vitesse de belangrijke voorsprong, waar beide ploegen zo naar zochten. Theo Janssen legde een voorzet precies op het hoofd van Reis. De Braziliaan kopte terug op Bony en de topscorer van de Eredivisie tikte zijn vijftiende goal van het seizoen binnen, de winnende.

Vijf minuten voor tijd had Strootman de gelijkmaker op zijn voeten oog in oog met Velthuizen, maar de middenvelder schoot de bal recht op de doelman. PSV loopt door het verlies averij op en Vitesse meldt zich steeds meer als titelfavoriet.

Goal / Foto’s SV

Hoofdsponsor: