29 oktober 2010 In de media

Vitesse vindt in Barcelona nieuw voorbeeld

Ooit nam Karel Aalbers Manchester United als voor­beeld, Vitesse anno 2010 kijkt naar Barcelona, met het gedachtegoed van Johan Cruijff.

Je moet maar durven; zestien­de in de eredivisie en de droomvoetbalwereld van Jo­han Cruijff als voorbeeld ne­men voor nieuwe beleid. Technisch directeur Ted van Leeu­wen van Vitesse schroomde gister­middag niet de ultieme voetbal­droom van hem zelf en Vitesse te dromen bij de presentatie van Al­bert Ferrer, de nieuwe hoofdtrai­ner van Vitesse.

Ferrer was een kleine radar (rechts­back) uit het dreamteam Barcelo­na dat in het begin van de negenti­ger jaren onder Johan Cruijff voet­balharten in de hele wereld vero­verde; en prijzen won met roman­tisch voetbal; een uitzonderlijke combinatie.

„We zijn serieus bezig met de we­deropbouw van de club, we gaan een nieuwe tijd in met een nieu­we, andere stijl; met alle nieuwe technische middelen die er zijn, en met gevoel voor esthetica en ge­voel voor stijl. Toen ik voor het eerst met Albert Ferrer om de tafel zat, kreeg ik een déja vû, alsof ik net als dertig jaar geleden bij Jo­han Cruijff aan tafel zat.”

„We willen met Vitesse attractief, initiatiefrijk en opwindend voet­bal gaan spelen, gericht op wat ons publiek wil. Bij zo’n spelopvat­ting hoort een trainingsmethode en discipline. Het zijn de oerwaar­den van het Nederlandse voetbal, waarvan de basis is gelegd door Jo­han Cruijff, die ons allemaal heeft geïnspireerd en van wie wij nooit meer los komen.”

Van Leeuwen sprak in Barcelona met de man die onder Cruijff de­buteerde ( Ferrer), zijn assistent Al­bert Capellas Herms (fysiologisch trainer uit de Barcelona-opleiding) en Stanley Menzo, die onder Cruijff eerste doelman van Ajax werd vanwege zijn ‘meevoetballen­ de’ kwaliteiten.

„ Mensen die dezelfde visie delen, de Cruijff-visie”, ondervond Van Leeuwen, die de onervarenheid van Ferrer op de koop toeneemt.

„ Een ervaren man was een optie geweest, maar een hele grote trai­ner is voor Vitesse op dit moment niet haalbaar. Dan moet je beter zijn en verder zijn. Wij hebben het gevoel dat we een toekomstige grote coach halen. Iemand die ook weet hoe je een visie uit moet voe­ren op het veld. En voor de erva­ring hebben we Stanley Menzo naast hem gezet, iemand die erva­ring heeft en weet wat winnen is.

Natuurlijk is er wel een risico wat je neemt, we staan tenslotte zes­tiende. Op dit moment moeten we gewoon nog achterom kijken.

Ik ga er vanuit dat de kwaliteit red­ding moet brengen. We zullen ons in de winterstop ook weer verster­ken met ‘een aantal’ spelers, hoe­veel kan ik nu echt niet zeggen”, al­dus Van Leeuwen, die wel blij is dat de poort naar Barcelona nu ook wagenwijd openstaat. „Net als met Chelsea en Inter hebben we banden met Barcelona. Daar ho­pen we profijt van te hebben.”

Vitesse zal onder Ferrer, studiege­noot van trainer, ex-ploegmaat en Cruijff-volgeling Pep Guardiola van Barcelona, een 4- 3- 3 systeem gaan spelen; passend in de Cruijff-doctrine. Om dat concept te spelen, is de hand van de mees­ter zelf niet nodig, denkt Van Leeu­wen. „Ik zou graag beweren dat we hierover contact hebben gehad met Cruijff. Dat is niet zo, maar zijn concept zit in de mensen”, weet de technisch directeur, die er­kent dat anderhalf jaar kort is voor een voetbalrevolutie. „We hebben de intentie snel te verlengen.”

`De Gelderlander

Hoofdsponsor: