28 juli 2010 In de media

Vitesse vol onzekerheid richting competitiestart

Na de grootste uitverkoop sinds jaren, maakt Vitesse zich vol onzekerheid op voor het nieuwe seizoen. Trainer Theo Bos heeft de ondankbare taak de club met een tot op het bot uitgeklede selectie te behouden voor de Eredivisie.

Deze week is het hopen op de zo gewenste versterkingen. ‘Met deze groep kunnen we de competitie niet in.

Een verrassing in de mailbox. Vitesse zet in op een vol Gelredome bij de seizoensopening, vertelt een persbericht van de Gelderse club. ‘We gaan er een feestje van maken! aldus commercieel directeur Marie-José Helle. Voorlopig lijkt het er echter eerder op dat het tijdens het eerste competitieduel met ADO Den Haag een zwartgallig gebeuren wordt in Gelredome. Vitesse moet vrezen voor een angstig leeg stadion.

Zelden verkocht de club twee weken voor het begin van de competitie zó weinig seizoenkaarten als in deze jaargang. En dat kan moeilijk als een verrassing komen. Toen de Arnhemse binnenstad vorige week zondag opvallend leeg bleef tijdens de jaarlijkse Open Dag, wees de club naar de vakanties en het warme zomerweer. Dat doet denken aan struisvogelpolitiek. Want nu de competitie nadert, blijkt dat de supporters van de Arnhemmers het straks ook tijdens de competitie massaal zullen laten afweten. Om de trouwe aanhang niet tegen zich in het harnas te jagen, liet Vitesse de prijs van de jaarkaarten bewust intact. Maar nu blijkt: zonder gevolg. Afgelopen weekeinde druppelden de eerste cijfers naar buiten, en Vitesse bond tot dusverre liefst 25 procent minder vaste klanten aan zich dan vorig jaar. Slechts 7.500 supporters kochten een seizoenkaart, de overige fans reageren zich af over het beleid van de club. Terwijl Vitesse was uitgegaan van liefst elfduizend abonnementen.

De leegloop van Stadion Gelredome kan niet los worden gezien van de ontwikkelingen rond de ploeg van trainer Theo Bos. Technisch directeur Ted van Leeuwen heeft als missie de ploeg te saneren, maar nadat met de verkoop van vijf spelers het sloopwerk is voltooid, is van vernieuwing nog niets zichtbaar. En dus moet Bos het momenteel vooral doen met een veredelde jeugdploeg. Ook afgelopen zaterdag, toen Vitesse 1-1 speelde tegen de Schotse subtopper Hibernian, hadden vier jonge spelers een basisplaats. Job van der Linden, Roy de Ruiter, Cagri Kodalak, Genaro Snijders zijn gretige talenten voor de toekomst, maar ogen nog te licht om het instabiele Vitesse te dragen. ‘Toch ben ik tevreden over hoe die jongens het nu doen zegt Bos over zijn voorbereiding. ‘We zijn nog ongeslagen, naar omstandigheden gaat het gewoon erg goed. Natuurlijk is de huidige situatie niet ideaal, maar ik ben gestopt met zeuren. De hele club ziet namelijk wel in dat er nog iets bij moet komen. Met deze groep kunnen we de competitie gewoon niet in.’

 ‘We willen er zeker nog twee spelers bij. Voor het middenveld reken ik op een transfervrije voetballer met de nodige ervaring, en de kans is groot dat we iemand wegplukken bij een van de grotere clubs. Op die manier moet alles toch nog goed komen.’ Technisch directeur Ted van Leeuwen, die afgelopen dinsdag de Italiaanse nieuweling Luca Caldirola in Arnhem begroette, beaamt de woorden van de trainer. ‘Natuurlijk moet er nog iets bij,’ zegt hij. ‘Daar zijn we momenteel achter de schermen ook druk mee bezig.

Het speerpunt is een verdedigende middenvelder en ik verwacht die vóór de eerste competitiewedstrijd binnen te hebben. Daarnaast bekijken we of we proefspeler Florian Riedel aan ons kunnen binden. We zijn positief over hem, maar zijn komst hangt samen met het aantrekken van andere spelers. We zijn met handen en voeten gebonden aan onze financiële situatie, en het geld dat we hebben, kunnen we écht maar één keer uitgeven.’

Met een versterkte selectie, en goede resultaten in de eerste seizoens- weken, hoopt Bos het stadion uiteindelijk toch nog vol te krijgen. De trainer is zelf óók supporter. Hij snapt de kritische aanhang wel. ‘Ze wachten af, en dat is hun goed recht. Als je ergens een kaartje voor koopt, wil je graag weten wat je te zien krijgt. Dat is bij ons inderdaad nog wat onzeker.’

Qua mutaties moet deze week voor Vitesse de week van de waarheid worden. Komende zondag spelen de Arnhemmers hun laatste oefenwedstrijd, in het Gelderse Loenen. Tegenstander is de Turkse club Manisaspor. In dat duel hoopt Bos zijn selectie aan het publiek te presenteren waarmee een week later ADO Den Haag moet worden bestreden.

VI magazine week 30

Hoofdsponsor: