8 april 2013 In de media

Vitesse wil met academie naar ‘absolute top’

Vitesse opende maandag officieel het nieuwe trainingscomplex op Papendal. Het onderkomen moet de academie van de club een extra boost geven in de ontwikkeling van eigen talent. “Ik verwacht dat we ons op termijn met de absolute top kunnen meten”, zegt hoofd opleidingen Gerry Hamstra.
"Dit is echt ons thuis", zegt Hamstra over het gloednieuwe complex. "Het is compact en dichtbij en van alle gemakken voorzien. In essentie gaat het bij een jeugdopleiding om vier dingen: de organisatie, de staf, de spelers en de faciliteiten. Die laatste pijler was jarenlang slecht. Maar de beperkingen die we op dat vlak hadden, bestaan niet meer. Hopelijk gaat dat ook vruchten afwerpen. Deze accommodatie is een wereld van verschil met voorheen, alleen al qua aantrekkingskracht."

Volgens Hamstra is het op andere vlakken een kwestie van fine tuning om met de jeugdopleiding een volgende stap te zetten. "De basis is goed, maar het moet nog beter. We willen de organisatie en de staf perfectioneren. Drie jaar geleden zijn we een proces gestart, waarbij spelers steeds gerichter aandacht krijgen. Dat willen we beetje bij beetje uitbreiden. Binnen anderhalf jaar moet er een boost aan de opleiding worden gegeven, om daar vervolgens op voort te bouwen."

"Qua doorstroming van talent naar het eerste elftal, individuele ontwikkeling en manier van werken kunnen we ons al meten met de top", weet het hoofd opleidingen. "Het eerste elftal is het vlaggenschip, maar de academie de belangrijkste levensader van een club. De ambitie van het eerste elftal gaat omhoog en dus moet ook het niveau van de academie verbeteren."

Strijd met topclubs
In de afgelopen jaren stapten diverse talenten over naar clubs als Ajax, Feyenoord en PSV. Vitesse heeft het voornemen om die trend te stoppen. "Het is de ambitie om de strijd aan te gaan", bevestigt Hamstra. "Clubs als Ajax en PSV kijken in heel Nederland naar spelers, die al twee of drie jaar in de jeugd bij een profclub rondlopen. We moeten ervoor zorgen dat we het zo goed voor elkaar hebben, dat die spelers niet meer vertrekken."

Het nieuwe complex speelt daar een rol in, maar ook het aandeel van de eigen kweek in de huidige selectie. Spelers als Marco van Ginkel, Theo Janssen, Piet Velthuizen en de in de zomer naar Manchester United vertrokken Alexander Büttner fungeren als uithangborden van de academie. "Jonge spelers hebben hier meer kans om het eerste elftal te bereiken dan bij veel andere clubs", stelt Hamstra.

"Historie kun je niet kopen"
Bovendien breekt veel bij Vitesse vertrokken talent elders niet door. "Er zijn hier de afgelopen jaren zestien of zeventien jongens vertrokken. Erwin Mulder (keeper Feyenoord, red.) is de enige van die spelers, die het uiteindelijk heeft gered." Hamstra beseft dat het tijd kost om de concurrentie met de traditionele topclubs aan te gaan. "Historie kun je niet kopen en niet binnen een dag bereiken. Je kunt alles zo goed maken als bij Ajax, maar zij hebben de gewonnen Europa Cups en landstitels. Dat is iets wat moet groeien."

Clubs in de nationale en internationale top halen tegenwoordig veelvuldig spelers van zestien jaar en ouder weg uit andere jeugdopleidingen. "Dat gaan wij ook meer doen. Qua scouting richtten we ons vooral op een straal van zestig kilometer. Nu kijken we ook bij andere academies en we zijn de nationale selecties aan het doorlichten. In het buitenland werken we nog veel op basis van tips en ons netwerk. Daarin willen we ook structureel een stap zetten."

Individuele ontwikkeling, die uiteindelijk resulteert in doorstroming naar het eerste elftal, is voor de club belangrijker dan de resultaten van de jeugdelftallen. “Het doorschuiven van spelers is het belangrijkste, maar winnen is in deze eindfase ook een belangrijk onderdeel van de opleiding."

Hogere weerstand
De KNVB overweegt beloftenteams toe te laten tot de Jupiler League. Als het aan Hamstra had gelegen, waren die elftallen al bij de komst van de Topklasse geïntegreerd in de divisies onder de Eredivisie. "Dat was een gemiste kans. Toen hadden ze de beloften er al bij moeten pakken, want die teams hebben hardere wedstrijden nodig. De tweede elftallen van de echte topclubs kunnen prima mee in de Eerste Divisie."

Het omgaan met een hogere weerstand moet talenten in de eindfase van hun opleiding het laatste zetje naar het betaald voetbal geven. "Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld ook, dat medaillewinnaars bij de Spelen vaak degenen zijn die tegenslag hebben overwonnen. Spelers kunnen overal de beste zijn. Bij de beloften staan ze dan plotseling wissel, omdat er iemand uit het eerste moet spelen. In een academie moeten talenten ook leren hoe ze met teleurstellingen om moeten gaan."

Creativiteit
In mei komt de academie met een nieuw beleidsplan. Volgens Hamstra, die zijn taken als trainer van de beloften heeft neergelegd om zich volledig te richten op de academie, is creativiteit daarin een kernwaarde. "We leggen de manier van spelen en trainen, de individuele ontwikkeling en spelersprofielen in het nieuwe plan vast. Het gevaar daarvan is, dat je te star en te gestructureerd gaat werken. Maar creativiteit mag niet beperkt worden, omdat het binnen en buiten het veld verschrikkelijk belangrijk is. Je moet mensen niet in hokjes duwen."

De samenwerking met AGOVV Apeldoorn is gestopt vanwege het faillissement van die club. Vitesse is niet van plan voor de jeugd op zoek te gaan naar een nieuwe partner. "Ik vind het goed dat er een aantal regionale jeugdopleidingen bestaat, maar er moet ook ruimte zijn voor andere ideeën", legt Hamstra uit. "We moeten ervoor uitkijken, dat we eenheidsworsten gaan creëren. Dat er een idee achter zit is prima, maar je moet niet de cultuur en creativiteit te veel gaan vastleggen."

"Het innovatieve, het creatieve en het verleggen van grenzen maakt Nederland juist zo sterk", oordeelt Hamstra. "Dat mag je niet uit onze cultuur halen. Ik zou het zonde vinden als er nog maar tien of vijftien jeugdopleidingen overblijven. Voor het hele Nederlandse voetbal geldt, dat opleidingen steeds belangrijker worden. Wij blijven een opleidingsland, dan moet je daar ook veel energie in steken. Dat hebben ze hier bij Vitesse gelukkig wel door."

Voetbalprimeur

Hoofdsponsor: