3 april 2011 In de media

Vitesse wint ‘El Clasico de Gelderland’

Vitesse heeft zondag in het met 16.377 toeschouwers gevulde GelreDome met 2-1 gewonnen van NEC. Voor rust was het de miljoenenaankoop Wilfried Bony, die de Arnhemmers al vroeg op voorsprong zette.

Na de gelijkmaker van NEC middenvelder John Goossens was het invaller Marcus Pedersen die in de 80e minuut met een kopbal het stadion deed ontploffen door de winnende treffer binnen te koppen.

Trainer Albert Ferrer had weer eens geschoven in de opstelling van de Arnhemmers en liet zijn ploeg nu in een 4-4-2 opstelling opdraven, met Wilfried Bony en jongeling Marco van Ginkel als de twee spitsen. Vitesse begon de wedstrijd met aanvallende intenties, maar echt gevaar leverde dat nog niet op. Ook NEC wilde zich niet ingraven en probeerde met combinatievoetbal in het 16 metergebied van de eeuwige rivaal te komen. Maar ook de Nijmeegse aanvallen waren merendeels ongevaarlijk.

Afschuwelijke fout
Toch kwam Vitesse op voorsprong, maar aan het doelpunt ging een afschuwelijke fout van NEC verdediger Bram Nuytink vooraf. Hij treuzelde bij het uitverdedigen en schrok van de jagende Vitesse spitsen Van Ginkel en Bony. oog in oog met keeper Jasper Cilissen bleef de Ivoriaanse spits koel (1-0). Het kritische Vitesse publiek had al vroeg in de wedstrijd haar nieuwe held.
Gesteund door het publiek en gesterkt door de voorsprong gingen de mannen van Ferrer op jacht naar meer, maar buiten wat kansjes leverde dat in het eerste bedrijf verder geen doelpunten meer op. NEC werd voor rust slechts éénmaal echt gevaarlijk. Kenmerkend voor het Nijmeegse spel was, dat het gevaar uit een standaardsituatie kwam. De vrije trap van Schöne teisterde slechts de bovenkant van de lat.

NEC druk
Na rust waren de rollen omgedraaid en hadden de gasten uit Nijmegen het meeste balbezit. Maar het balbezit leverde vooralsnog geen echt doelgevaar op. Toch kwamen de volgelingen van trainer Wiljan Vloet langszij. Nadat NEC Björn Vleminckx eerst zijn teamgenoot Thomas Chatelle een door hem teruggelegde bal zag missen, was het in de 66e minuut toch raak. Het was John Goossens die een afgeslagen bal van ruim twintig meter steenhard achter de vergeefs zwevende Eloy Room knalde.(1-1). NEC leek de beslissing te gaan forceren, maar uitgerekend topscorer Vleminckx verprutste een dot van een kans.

GelreDome ontploft
Het duel leek wederom te verzanden in het zoveelste gelijke spel, mar daar dacht invaller Marcus Pedersen anders over. Hij profiteerde optimaal van één van de weinige geslaagde acties van aanvoerder Ismail Aissati, die keeper Cilissen omspeelde en de bal panklaar op het hoofd van de Noor legde (2-1) GelreDome ontplofte.
De slotfase was bloedstollend, maar ondanks de bemoeienissen van NEC keeper Cilissen in het Arnhemse strafschopgebied bleven de punten in Arnhem en kon Vitesse zich door de uitzinnige supporters laten kronen tot ‘Kampioen van Gelderland’ of om in Spaanse termen te spreken: winnar van ‘El Classico de Gelderland’.

Jordania in de kleedkamer
In de catacomben ging het Arnhemse feestje nog even verder. Trainer Ferrer schreeuwde het uit en de spelers bleven maar zingen. En toen ook ‘de grote baas’, Merab Jordania de kleedkamer bezocht was het feest compleet.

De grote verlosser Bony zeulde met een grote fles champagne, verkregen door de uitverkiezing tot Man of the Match. ,,Die is voor mijn vriend. Ik drink niet.", liet hij breed lachend weten. ,,Ik ben erg blij met mijn doelpunt, maar vooral blij dat wij hebben gewonnen. Het was zeker voor onze fans een speciale wedstrijd, dat voelde ik ook en dat is het geweldig als je hen de overwinning kan geven."

Statistieken:

Vitesse – NEC 2-1 (1-0). 12. Bony 1-0, 66. Goossens 1-1, 80. Pedersen 2-1.

Scheidsrechter: Braamhaar. Toeschouwers: 16.377. Gele kaart: Bony (Vitesse), Schøne (NEC).

Vitesse: Room; Yasuda, Van der Struijk (90. Felixdaal), Kashia, Büttner; Stevanovic (71. Pedersen), Lopez, Riverola; Van Ginkel (78. Pröpper), Bony en Aissati.

NEC: Cillessen; Nuytinck, Otten (82. Van Eijden), Zomer; Davids; Sibum, Goossens; George, Schöne (71. Ten Voorde), Chatelle (77. Latupeirissa); Vleminckx