3 april 2011 In de media

Vitesse wint boeiende Gelderse derby

Vitesse heeft zondagmiddag zeer belangrijke zaken gedaan in de strijd tegen degradatie. De ploeg van Albert Ferrer was in de beladen Gelderse derby tegen NEC niet veel sterker, maar gewonnen werd er wel: 2-1.

Twee spitsen, die door Vitesse-coach Ferrer slechts sporadisch worden ingezet, beslisten zondag de derby tegen NEC. De Ivoraan Wilfried Bony en de Noor Marcus Pedersen scoorden voor de thuisclub, die op de ranglijst goede zaken deed.

De voorsprong op de zestiende plaats, waarbij Excelsior zaterdagavond verrassend had gewonnen, is met zeven punten weer in ere hersteld.

De rivaliteit tussen de twee Gelderse buren wordt in Arnhem en Nijmegen al jarenlang gecultiveerd. De fans verheugen zich op de onderlinge ontmoetingen, al vertoonden de tribunes van het Gelredome zondag akelig veel lege plekken.

Voor de meeste spelers zijn het wedstrijden als alle andere. Al was er meer beleving dan in oktober, toen de wedstrijd in Nijmegen in een oersaaie 0-0 resulteerde. Volgens een spandoek is Vitesse ,nog altijd de mooiste, de rijkste én de grootste van Gelderland’. Op de ranglijst van de Eredivisie is daarvan weinig te merken, NEC heeft nog altijd vier punten meer.

Bony bracht Vitesse al na twaalf minuten op voorsprong. Hij profiteerde van een fout van Bram Nuytinck. De verdediger komt uit Heumen en moet juist bekend zijn met de historische sentimenten. Bij de Ivoriaan, die overkwam van Sparta Praag, zal de derby-sfeer minder bekend zijn.

NEC had daarna lang het betere van het spel, een vrije trap van Lasse Schöne eindigde op de bovenkant van de lat. Topscorer Björn Vleminckx kon niet imponeren, hij maakte in de voorbije zes wedstrijden slechts één doelpunt, maar verdiende er wel een voor club en speler lucratieve transfer naar Club Brugge mee.

De verdiende gelijkmaker kwam er wel, door John Goossens die in de 66ste minuut hard uithaalde vanaf twintig meter. Met rechts ditmaal, waar zijn linker vooral gevreesd is. Tien minuten voor tijd greep Vitesse alsnog de volle winst. Ismail Aissati leverde het voorwerk, Pedersen kopte raak.