13 mei 2012 In de media

Vitesse wint derby eenvoudig en bereikt finale play-offs EL

Vitesse heeft zondagmiddag de finale bereikt van de play-offs Europa League. De ploeg uit Arnhem was de gehele wedstrijd beter dan haar tegenstander NEC en speelde al na een half uur met een man meer. Toen Navarone Foor kort na de rust ook nog rood kreeg, was de strijd gestreden.
Het werd een waar kaartenfestival met maarliefst negen kaarten.

In de eerste helft gingen beide ploegen in een hoog tempo van start. Dat leverde de thuisploeg al na vijf minuten een grote kans op. Verdediger Guram Kashia kopte een voorzet op de lat. Aan de andere kant schoof Género Zeefuik een voorzet van Foor voorlangs. Na de eerste tien minuten werd het spel feller en vielen de eerste gele kaarten aan de kant van Vitesse.

De Arnhemmers namen het initiatief, maar de ploeg kwam nauwelijks door de laatste linie van NEC heen. Toen de thuisploeg de combinaties weer wist te maken, kwamen de kansen weer tevoorschijn. Een goede steekpass met buitenkant rechts van Nicky Hofs kwam in de voeten van Marco van Ginkel, die voorlangs schoot. Even later schoot de middenvelder opnieuw voorlangs. Na een half uur spelen kreeg NEC zijn eerste grote kans. Een voorzet vanaf links werd teruggekopt op Zeefuik, maar de spits zag zijn schot gepakt worden door doelman Piet Velthuizen.

Nog geen minuut later kregen de Nijmegenaren een rode kaart. Ryan Koolwijk speelde een bal te slap door naar Bram Nuytinck, waardoor Vitesse-aanvaller Renato Ibarra ertussen kon komen en Nuytinck aan de handrem moest trekken. Dat leverde de linkerverdediger een rode kaart op. Vitesse kon daardoor nog vrijer voetballen, maar kwam voor de rust niet verder dan een kopbal van Van Ginkel en een voorzet van Giorgi Chanturia die maar net werd gemist door Wilfried Bony.

Vitesse ging in de tweede helft vrolijk door met aanvallen kreeg na vijf minuten voetballen de verdiende voorsprong. Bony gaf vanaf de middenlijn een steekpass door de as van het veld naar Hofs die de bal prachtig afrondde met een stiftje. NEC kon de domper maar amper verwerken of kreeg kort daarna een volgende tegenslag. Foor duwde Tomas Kalas opzichtig aan de kant en kreeg een vrije trap tegen. De rechtsbuiten was het er niet mee eens en trapte de bal weg. Dat leverde hem een gele kaart op en daar had hij er al één van, waardoor hij met rood van het veld kon en NEC met negen man verder moest.

De ploeg uit Arnhem kreeg het daardoor nog makkelijker en ging opzoek naar een vergroting van de voorsprong. De ingevallen Jonathan Reis kopte een voorzet net naast en een balletje van Bony op Hofs werd naast geschoten door laatstgenoemde. Kort daarop was het wel raak. Een lange bal op Hofs werd doorgekopt naar Bony en de spits kon doorstomen richting het doel. Bony leek de bal af te gaan spelen, maar verraste, kapte naar binnen en scoorde. Even later leek Bony het karwei af te maken toen hij opnieuw richting het vijandelijke doel stormde en voor eigen succes ging, maar niet goed in de hoek schoot.

NEC was verslagen en kwam totaal niet in het spel voor. Vitesse leek daar nog een keer van te gaan profiteren via een strafschop. Rens van Eijden haal Bony neer in het strafschopgebied en Reis mocht aanleggen voor de strafschop. De spits schoot de bal echter op de paal. Vitesse hield stand en staat zodoende in de finale van de play-offs Europa league. FC Twente of RKC Waalwijk wordt de tegenstander.

Scoreverloop:
1-0 (50′) Nicky Hofs
2-0 (75′) Wilfried Bony

Bijzonderheden:
(32′) Bram Nuytinck krijgt een directe rode kaart
(54′) Navarone Foor krijgt een rode kaart na twee keer geel
(87′) Jonathan Reis mist een strafschop

Soccernews

Hoofdsponsor: