17 mei 2012 In de media

Vitesse wint in Waalwijk en staat met een been in Europa

Vitesse mag zich waarschijnlijk winnaar noemen van de play-offs om Europees voetbal. De Arnhemmers rekenden al af met NEC en zetten donderdag een belangrijke stap naar de eindzege, door RKC Waalwijk buitenshuis af te troeven (1-3).
Veel was te danken aan Wilfried Bony, die twee keer het doel vond. Zondag zou een gelijkspel of zelfs een kleine nederlaag al volstaan voor Vitesse om de tweede voorronde van de Europa League in te gaan.

RKC schakelde eerder in de play-offs knap FC Twente uit, dus was Vitesse gewaarschuwd. Het team van John van den Brom trok aanvallend ten strijde en loste al vroeg een schot via Bony. De poging van de sterke spits werd echter door Jeroen Zoet over het doel geduwd. In plaats van door te drukken liet Vitesse de tegenstander vervolgens echter komen. Het tempo ging daardoor wat omlaag. De beste kans was na twintig minuten wel weer voor de Arnhemmers. Opnieuw moest doelman Zoet eraan te pas komen: dit keer haalde hij een vrije schop van Jan-Arie van der Heijden tijdig weg.

Uit de daaropvolgende hoekschop was Kalas gevaarlijk, maar hij schoot naast. Het bleek uitstel van executie, want diezelfde Kalas zorgde vlot daarop alsnog voor de verdiende 1-0. Een voorzet vanaf rechts werd weggekopt en kwam in de voeten bij de verdediger. Die joeg de bal hard en onhoudbaar voor Zoet binnen in de rechterhoek. Voor de Tsjechische verdediger was het pas zijn eerste Vitesse-treffer. Na de 0-1 vertraagde het spel weer enigszins en tot de rust kreeg RKC geen grip op de wedstrijd. Trainer Ruud Brood besloot Jeff Stans en Mitchell Schet achter te laten en bracht Furkan Alakmak en Krisztian Nemeth voor het duo in de plaats.

De twee invallers hielpen hun team tien minuten onderweg na rust aan 1-1 en lieten het thuispubliek juichen. Alakmak kreeg de bal aangespeeld uit een corner en joeg die op doel; Nemeth kopte vervolgens raak in de hoek. Bijna scoorde RKC nog eens met een kopbal, maar Piet Velthuizen redde op Cuco Martina’s inzet. Vitesse vermande zich na de serie aanvallen van RKC en greep uiteindelijk ook weer de leiding in het Mandemakers Stadion. Eerst joeg Renato Ibarra hard over en naast, maar met nog twintig minuten te gaan tekende Bony voor de nieuwe voorsprong.

Een pass van Kalas naar Marco van Ginkel werd door Martina ongewild de verkeerde kant op getrapt: Bony profiteerde, vloerde Zoet met een schijnbeweging en scoorde vervolgens beheerst. Luttele minuten later probeerde hij het artistiek met een omhaal, maar was Zoet paraat. Toch mocht Bony nog eens scoren, tien minuten voor het einde. De Afrikaan deed het laatste restje hoop van RKC vervliegen, door bij een hoekschop ongedekt op te springen en de bal binnen te knikken. Ricky ten Voorde schoot RKC’s laatste kans in de handen van Velthuizen.