10 maart 2012 In de media

Vitesse wint knap in Groningen

Vitesse heeft zaterdagavond een uitstekend resultaat behaald bij FC Groningen. De Arnhemse ploeg won met 1-3 en verstevigde daarmee de kansen op het bereiken van de play-offs om Europees voetbal.

Voor de driepunter in het noorden had Vitesse geen geweldig voetbal nodig. Maar de ploeg van trainer John van den Brom toonde eindelijk weer eens het gezicht van voor de winterstop, toen op basis van een sterk collectief en een hechte verdediging de subtop werd bereikt. Vitesse gaf in Groningen lange tijd nauwelijks een kans weg en haalde zelf maximaal rendement uit spaarzame mogelijkheden.

In de Euroborg was het lang wachten op de eerste mogelijkheid. Na een klein half uur spelen kreeg Groningen-vedette Dusan Tadic de bal met een gelukje mee en had de man die voor zeven miljoen euro naar FC Twente gaat een vrije doortocht. Tomas Kalas, de beste man aan Arnhemse kant, maakte de Groningse kans echter onschadelijk met een welgetimede sliding. Even later was Tadic andermaal ontsnapt aan de bewaking van zijn directe tegenstander Michihiro Yasuda, maar opnieuw corrigeerde de verdedigend zeer sterke Kalas.

Vlak voor de pauze kwam Vitesse, dat nog niet verder was gekomen dan wat afstandsschoten, verrassend op voorsprong. Marco van Ginkel schoot knap raak uit de draai, op aangeven van Wilfried Bony (0-1).

Na een uur spelen verdubbelde Jan-Arie van der Heijden de marge. Vitesse mocht iets buiten de zestien een vrije trap nemen, nadat Bony was gevloerd door Virgil van Dijk. Groningen-doelman Luciano da Silva hield de inzet van Alexander Büttner niet klemvast, waarna Van der Heijden attent was en in de rebound de 0-2 over de lijn tikte.

Daarna zette de thuisploeg aan, uiteraard onder aanvoering van de geweldige speler Tadic. De Arnhemse defensie stond echter zeker en Groningen had de hulp van scheidsrechter Serdar Gözübüyük nodig om te scoren. De arbiter legde de bal op de stip, na een onschuldige schouwerduw van Guram Kashia tegen Hyun-Jun Suk. Tadic benutte de strafschop: 1-2. In de volgende aanval ontsnapte Vitesse aan de gelijkmaker, toen invaller Matias Jones op de lat kopte na een voorzet van Tadic.

In de slotfase redde Vitesse-doelman Piet Velthuizen uitstekend op inzetten van Tadic (schot van dichtbij) en Luis Pedro (kopbal). Ver in de blessuretijd scoorde de net ingevallen Mike Havenaar zijn vierde goal voor Vitesse, toen hij een voorzet van Büttner in het doel kopte (1-3).

Door de uitstekende prestatie in Groningen heeft Vitesse de zevende plaats in de eredivisie verstevigd. Het gat naar Groningen, een van de naaste belagers in de jacht op de play-offs, werd vergroot tot zes punten.

FC Groningen – Vitesse 1-3 (0-1)

Scheidsrechter: Gözübüyük.

43. Van Ginkel 0-1, 56. Van der Heijden 0-2, 68. Tadic 1-2 (strafschop), 90. Havenaar 1-3.

Geel: Sparv, Van Dijk (FC Groningen), Yasuda (Vitesse).

Opstelling Vitesse: Velthuizen; Yasuda, Kashia, Kalas, Van Aanholt; Van Ginkel, Annan, Van der Heijden; Ibarra (90.Ibarra), Bony (90.Havenaar) en Büttner.

Gelderlander

Hoofdsponsor: