6 maart 2011 In de media

Vitesse wint wel, maar overtuigd nog allerminst

Vitesse heeft zaterdag een belangrijke overwinning geboekt in de strijd tegen degradatie.

In de zogenaamde ‘drie punten wedstrijd’ lukte het uiteindelijk om tegen het bezoekende VVV uit Venlo een 2-0 zege te behalen. Maar het keurkorps van trainer Ferrer speelde zeer matig en had het geluk, dat de bezoekers bij vlagen nog zwakker waren.

Voor rust viel er in het matig (13.574 toeschouwers) bezette GelreDome niets te genieten. Het publiek hield zich voornamelijk bezig met uitfluiten en juichen om de tussenstand bij ADO-Den Haag – NEC. De Nijmeegse aartsrivaal werd in de Hofstad geslachtofferd (5-1) en die mededelingen verstomden de fluitconcerten voor even

Trainer Ferrer had weer eens flink de bezem gehaald door zijn basiself. Ineens stond Alexander Büttner weer aan de aftrap. Dit ging ten koste van Frank van der Struijk, die daar gezelschap had van onder andere Haruna Babangida en Marcus Pedersen.
Het gevolg van de zoveelste wijzigingen was een stuurloos Vitesse, dat zonder enige lijn voetbalde en zeker voor rust duidelijk maakte waarom men zo laag op de ranglijst staat. Het Arnhemse geploeter leverde niet één uitgespeelde kans op, terwijl de dekking van de Venlose aanval ook veel te wensen overliet, maar die weigerden van die vrijgevigheid te profiteren. Een brilstand bij rust, was dan ook de enig logische tussenstand. Een striemend fluitconcert de terechte ‘beloning’ voor 45 minuten oersaai voetbal.

Marco van Ginkel
Na rust leek het degradatieduel een andere wending te krijgen, toen Marco van Ginkel al na attent reageerde op een dieptepass van de dit keer op rechts geposteerde Japanner Michihiro Yasuda. VVV keeper Kevin Begois twijfelde en de punt van de schoen van Van Ginkel deed de rest (1-0).

,,Een erg belangrijke treffer", aldus de jongeling na afloop. ,,Dat brak de weestrijd open en gaf ons weer wat zelfvertrouwen. Natuurlijk was het allemaal niet best, maar in deze fase van de competitie was winst vandaag een vereiste."
Omdat ook VVV praktisch niet op een goede aanval was te betrappen geweest, leek de wedstrijd al in het slot gevallen te zijn. Maar bij Vitesse in deze vorm, weet je het maar nooit en het was maar goed, dat doelman Eloy Room wat boven de middelmaat uit stak, anders had de gelijkmaker al snel weer op het scorebord gestaan. De reflex op de punter van Robert Cullen was absolute noodzaak.

Opluchting
De wedstrijd kabbelde naar zijn einde. Toch ontstond er met name op de Zuidtribune nog enige commotie na het afsteken van vuurwerk. Vuurwerk, dat eigenlijk op de grasmat geboden had moeten worden.
Marcus Pedersen maakte nog even zijn opwachting (hij verving Matic) De door de fans al voor rust gewenste puntspeler, was direct gevaarlijk. Hij dwong keeper Begois direct tot een redding. Zijn tweede actie leidde ertoe, dat de fans toch nog met een wat beter gevoel huiswaarts keerden. Hij was het die VVV’er Ferry de Regt in het nauw bracht, waardoor hij de bal over zijn eigen doellijn werkte.
Het gejuich dat volgde was meer opluchting, dan oprechte blijheid.

,,Weer wat vertrouwen"
Trainer Ferrer was na afloop, evenals het Arnhemse publiek kritisch. ,,Zij hebben het recht om kritisch te zijn. De wedstrijd van vorige week zat zeker nog in hun hoofden en ook vandaag ging het verre van gemakkelijk. We vonden vaak de ruimtes niet."
Toch zag Ferrer ook wat lichtpuntjes waar Vitesse mee door kan. "Om te winnen moet je kunnen lijden en dat hebben we gedaan. De ploeg heeft met elkaar gewerkt en dat geeft weer wat vertrouwen.

Carnaval
Enige meters verder straalden twee jonkies. Alexander Büttner was blij weer het vertrouwen van zijn trainer te hebben gewonnen, terwijl Marco van Ginkel genoot van zijn treffer en de uiteindelijke winst.
Beiden hadden echter de komende dagen eenzelfde bestemming: Carnaval vieren. ,,Even de zinnen verzetten en nagenieten van deze overwinning. En dan snel de focus weer op Heerenveen", klonk het eensgezind. 

Vitesse – VVV-Venlo 2-0 (0-0)

48. Van Ginkel 1-0, 90. De Regt 2-0 (eigen doelpunt).

Opstelling Vitesse: Room; Yasuda, Kashia, Rajkovic, Büttner; Matic (79. Pedersen), Aissati, López; Pröpper, Van Ginkel, Riverola.

 

HoogenLaag

Hoofdsponsor: