9 augustus 2012 In de media

Vitesse wordt niet bepaald armer van het miljard van Murdoch

Gisteren werd bekendgemaakt dat de rechten voor het live uitzenden van de eredivisie voor 12 jaar lang zijn vastgelegd door het Amerikaanse tv-netwerk Fox van mediamagnaat Rupert Murdoch, dat onder de naam Sky eerder dit jaar ook de rechten van de Bundesliga heeft gekocht. En dat is héél goed nieuws voor Vitesse.
Vitesse reageert als volgt op dit nieuws:

“Het is fantastisch nieuws voor Vitesse. Fox heeft weliswaar een meerderheidsbelang van 51% in Eredivisie marketing en management en dus Eredivisie Live, maar clubs blijven op voor hen belangrijke thema’s een beslissende stem houden via het zogenaamde ‘minority protection’. Fox brengt veel expertise en het bijbehorende netwerk mee. Zaken waar de clubs profijt van zullen hebben en wat maakt dat het succes van Eredivisie Live nog verder uitgebouwd kan gaan worden. Vitesse zal substantieel meer inkomsten uit tv-gelden ontvangen. Hoeveel meer? Over bedragen doen we geen uitspraken.”

Met dit in het achterhoofd heb ik de woordvoerster van Vitesse, Ester Bal, gevraagd wat voor invloed de verdeling van de ECV gelden heeft op de ambitie die de club nastreeft.

We willen stappen maken, steeds een stukje hoger. Over de financiele details van de deal, waaronder de verdeelsleutel valt, doen we geen uitspraken. Zo hebben we dit met de ECV afgesproken. Het gaat altijd om een optelsom van een aantal seizoenen, waarbij het meest recente seizoen het zwaarts weegt. Uiteraard geldt wel dat hoe beter de sportieve prestaties, hoe hoger de gelden.

Er wordt dus niet verteld hóeveel de club gaat verdienen aan Murdoch, maar wel dát het gaat verdienen aan Murdoch. We mogen de mediamagnaat dus dankbaar zijn. En met ‘we’ bedoel ik niet alleen Vitesse, maar de gehele Nederlandse Eredivisie.

Arnhem Dichtbij

Hoofdsponsor: