Vitessedossier blijft geheim
* Opheffen anonimiteit kan geïnterviewden ‘ernstig schaden’ en onderzoeksbureau ook.
* Commissie wijst beroep op WOB van De Gelderlander af.
De gespreksverslagen van Bureau Berenschot over het miljoenenverslindende gemeentebeleid om Vitesse overeind te houden in de periode 2000-2008 behoeven nooit openbaar te worden gemaakt. Dat vindt de commissie Bezwaarschriften van Arnhem. De geïnterviewden hebben recht op hun anonimiteit, zo oordeelt de commissie verder.
Verslaggever Harold Schuil van dagblad De Gelderlander deed een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur om de stukken boven tafel te krijgen. De commissie heeft dit afgewezen en B en W in het gelijk gesteld. De commissie volgt in alle opzichten het verweer van het college.
Bekend maken van wat welke geïnterviewde heeft gezegd over het bestuurlijk handelen rond Vitesse kan volgens B en W ‘ernstige gevolgen’ voor hen hebben. Dit temeer omdat deze mensen ‘nog actief zijn in de Arnhemse gemeenschap of politiek’.
Bovendien leidt openbaarheid van de uitlatingen tot ‘onevenredige benadeling’ van Berenschot. Dat heeft de gesprekspartners vertrouwelijkheid beloofd. Dat heeft betrokkenen ertoe gebracht om mee te werken aan het onderzoek en vrijuit te praten, aldus B en W.
Vorig jaar doken gespreksverslagen op in documenten die Berenschot aan burgemeester Pauline Krikke en wethouder Willem Hoeffnagel als ‘privépersonen’ had gezonden. Raadslid Nico Wiggers van Zuid Centraal oordeelde daarna dat Krikke en Hoeffnagel als gemeentebestuurders met Berenschot hebben gesproken en dat de gemeenteraad de stukken dus mag inzien. De rechter gaf hem gelijk.
Hoeffnagel en Krikke lieten de raadsleden daarna de stukken inzien. Zuid Centraal nam daar genoegen mee. Ook de commissie vindt dat genoeg..