21 september 2018 In de media

Vitesse droomt van ticket Europa Cup 3

De UEFA wil in 2021 een derde Europa Cup-toernooi invoeren. Doel is een internationaal platform voor clubs uit de kleinere voetballanden. Vitesse ruikt kansen op een nieuw speelveld.
Joost de Wit
De Europa Cup 3 moet nog onder de hamer bij de UEFA. Maar dat is na een recente bijeenkomst van de ECA, de European Club Association, een formaliteit, stelt algemeen directeur Joost de Wit van Vitesse.

De nieuwe competitie komt naast de Champions League en Europa League en telt 32 clubs. De Europa League gaat daarbij vanaf 2021 terug van 48 naar 32 clubs.

De nieuwe Europese competitie, de officiële naam moet nog bedacht worden, kan zowel sportief als commercieel ‘razend interessant’ zijn voor Vitesse.

,,Belangrijk wordt vooral de invulling van de Europa Cup 3”, verklaart De Wit. ,,Er schuift een aantal clubs door vanuit de Europa League. Hoe zitten vervolgens de plaatsingslijsten in elkaar? Welke landen krijgen tickets voor de groepsfase? Dat wordt nog een zwaar debat.”

Miljoenenspel
De discussie spitst zich allereerst toe op het miljoenenspel in het internationale voetbal. ,,Het prijzengeld uit de mediarechten wordt elk jaar hoger”, legt De Wit uit. ,,De groepsfase van de Champions League is meteen goed voor tientallen miljoenen euro. Dan volgt op gepaste afstand de Europa League.”

,,Daarachter komt de derde Europa Cup. Daar moet dan ook een hap uit de mediarechten landen. En dat gaat dan nog steeds over miljoenen voor een club. Dat zijn zeer mooie bedragen en dus zijn de financiële belangen op elk vlak enorm. Dat geldt voor kleine clubs uit grote competities en grote clubs uit kleinere competities. Nederland valt er zo’n beetje tussenin (nummer elf op de UEFA-ranglijst, red.). Maar ook voor ons zijn de belangen groot.”

De Wit duidt met nadruk op een ticket voor de groepsfase. ,,Vitesse heeft deze zomer voorrondes in de Europa League gespeeld (tegen Viitorul en FC Basel, red.). Dat levert per saldo niets op. Het startgeld bedraagt enkele tonnen, maar zo hoog zijn de kosten ongeveer ook. De groepsfase is de financiële voltreffer.”

Prestige
Dat geldt ook op sportief vlak. Europees voetbal brengt prestige mee. ,,En een club is dan meteen tot de winter verzekerd van zes wedstrijden. Dat is prachtig voor de aanhang. Er ontstaat een mooi ritme van wedstrijden. En over de uitstraling maak ik me geen zorgen. Er zijn ook tal van aansprekende clubs, die de Europa League niet halen.”

Een combinatie met voorrondes in de Europa League, waarbij de afvallers doorschuiven naar de Europa Cup 3, is ook een scenario. ,,Meteen de groepsfase heeft mijn voorkeur”, vertelt De Wit. ,,Dan kun je in de zomer de selectie rustiger neerzetten. Wij moesten nu in juli klaar zijn om de voorrondes in te gaan. Een derde Europa Cup lijkt voordelig voor de Nederlandse subtop. Er is zelfs meer kans op overwintering.”

Naar verwachting krijgt de Europa Cup 3 in november het fiat van de UEFA.
 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: