15 november 2014 In de media

Vitessefamilie neemt afscheid van clubman Willem van Reem

Van Paul van der Kraan tot Theo Janssen. Van Ester Bal tot Wilfried Bony. De hele Vitessefamilie heeft de afgelo­pen weken en dagen de moeite ge­nomen zo goed mogelijk afscheid te nemen van materiaalman Wil­lem van Reem.
Vrijdagmorgen overleed hij in alle vroegte op 65-jarige leeftijd. Woensdag wordt hij in Arnhem gecremeerd.

Willem van Reem werd in juli ge­troffen door een hartaanval. Daar­mee dacht de geblokte Geiten­kamper zijn portie ellende te heb­ben gehad. De waarheid was een stuk wreder. Nog maar net opge­knapt, constateerden de artsen dat hij ongeneeslijk ziek was.

De laatste dagen was de baas van het washok niet altijd even goed meer aanspreekbaar. Maar toen voormalig perschef Ester Bal een kus op zijn voorhoofd drukte, ver­scheen om zijn mond een grote glimlach.

En met Wilfried Bony, die zich telefonisch meldde, voer­de hij zelfs nog een kort gesprek. „Believe in God”, klonk de raad van de ex-goalgetter. „Ieder zijn eigen geloof”, antwoordde Wil­lem. „Maar ik ga kapot.”

Toon Hartemink zat op dat mo­ment aan zijn bed. Zoals elke dag. „Van collega’s zijn we vrienden geworden. Mijn band met Wil­lem was heel nauw”, zegt de oud-speler en huidig hoofd jeugd­scouting van de Arnhemse club.

De zoete inval van de geelzwarte familie in huize Van Reem deed en doet Hartemink deugd. ,,De af­gelopen dagen is voor mij op­nieuw duidelijk geworden hoe warmhartig de club nog altijd is. Alle respect ook voor Willems vrouw Willie. Tot het laatst stond de deur voor iedereen open.”

Willem van Reem haalde graag een geintje uit. Ester Bal: „Vroeg hij of je een gekookt eitje wilde en dan had hij dat ei alleen even onder de warme kraan gehouden. Had ik een rauw ei over mijn kle­ren lopen. Maar op Willem werd je nooit kwaad. ’s Morgens om zes uur als eerste op de club. En vaak weer als laatste weg. In het stadion was hij mijn steun en toe­verlaat bij het perscentrum. Daar heeft hij Johan Derksen nog een keer tegengehouden omdat hij niet de juiste toegangskaart had.”

Die laatste anekdote klinkt Toon Hartemink bekend in de oren. ,,Willem was recht voor de raap. Als je vervelend was, had je een verkeerde aan hem. Maar veel meer spreekt zijn vriendelijkheid. Willem stond voor ons allemaal klaar. Dag en nacht.”

Ook voor collega-materiaalman Marco Kamphuis was Van Reem een man die overliep van warmte voor een ander. „Willem was de regisseur van Hollywood aan de Rijn. Boegbeeld van de club. Daar­van komt er geen tweede. Willem hield in roerige tijden de boel bij elkaar. Hij heeft mij gemaakt tot wie en wat ik nu ben. Daar blijf ik hem altijd dankbaar voor.”

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: