12 maart 2010 In de media

Vlaggetjes van Vitesse verboden

Stadsbussen in Arnhem mogen niet meer rondrijden met geel-zwarte vlaggetjes op de dagen dat voetbalclub Vitesse een thuis­wedstrijd speelt. Daarmee komt opnieuw een einde aan een tradi­tie die in 2006 nieuw leven werd ingeblazen.
Het verbod heeft te maken met de voorwaarden die de Stadsregio Arnhem Nijmegen stelt aan het nieuwe busbedrijf ‘breng’ dat sinds half december in de regio het openbaar vervoer verzorgt.

Sindsdien zijn reclame-uitingen in en aan de bus niet langer toege­staan. Ook de vlaggetjes worden gezien als reclame. „Het past niet bij de uitstraling die wij willen”, al­dus een woordvoerder van de Stadsregio Arnhem Nijmegen.
De Supportersvereniging Vitesse is teleurgesteld over het besluit, zegt voorzitter Ralph Gerritsen. „Wij vinden het heel jammer dat dit niet meer kan. Het is altijd een tra­ditie geweest om te vlaggen op wedstrijddagen en het leverde een mooi beeld op in de stad.” 

Vitesse wil vlaggetjes terug

Ook Vitesse betreurt het verdwij­nen van de vlaggetjes. De club is inmiddels een actie gestart om te proberen het besluit terug te draaien. Supporters worden opge­roepen een e-mailtje met een steunbetuiging te sturen naar , onder vermelding van ‘ vlaggetjes’.

„We kwamen er bij toeval achter”, zegt woordvoerster Ester Bal van Vitesse. De club vindt niet dat de vlaggetjes reclame maken voor Vi­tesse. „Dit heeft niets met reclame te maken. Het gaat om de band tussen Arnhem en Vitesse.”

Voorzitter Stef ten Thij van de commissie Vitesse in de stad, met vertegenwoordigers van club en supportersvereniging is het daar hartgrondig mee eens: „Die vlagge­tjes zijn nooit als reclame bedoeld geweest.”
Het was de commissie Vitesse in de stad die in de zomer van 2006 het geel en zwart weer terugbracht op de stadsbussen. De vlaggetjes waren een verwijzing naar het ver­leden, toen op wedstrijddagen alle bussen van het Gemeentelijk Ver­voerbedrijf voor Vitesse vlagden.
  Vorig jaar maart, voor de jubileum­wedstrijd tegen NAC in het tienja­rige GelreDome, werd het initia­tief,
dat in de loop van de jaren was verwaterd, nog nieuw leven ingeblazen.
  „Toen kregen we de toezegging dat er voortaan op alle trolleybussen vlaggetjes zouden komen. Nu is het helemaal van de baan”, aldus een teleurgestelde Ten Thij. „Dat er geen vlaggen op de bus naar Nij­megen kunnen, dat snap ik wel, maar in Arnhem kan dat toch best?”

De woordvoerder van de Stadsre­gio Arnhem Nijmegen, dat het openbaar vervoer in de regio re­gelt, geeft ondertussen de actie van Vitesse weinig kans: „ Ook de vlaggetjes van Vitesse worden ge­zien als reclame.”
  Het is niet zo dat de Stadsregio nou net dit initiatief niet wil on­dersteunen, zegt ze. „We willen overal dezelfde uitstraling. En de kleuren geel en zwart passen niet bij de huiskleuren wit, blauw en
roze van ‘ breng’.”


Ophef over vlaggetjes

Het verbod op reclame in of aan bussen van vervoerder ‘ breng’ heeft behalve in Arnhem ook in Nijmegen tot commotie ge­leid. Zuid Centraal stelt vragen over de zaak aan het Arnhemse college van B en W.
Onder het reclameverbod vallen ook de geel-zwarte vlaggetjes waar­mee in Arnhem de trolleybussen op wedstrijddagen van Vitesse rondreden. In Nijmegen mag niet meer gevlagd worden voor NEC.

Vitesse startte vorige week een ac­tie om de vlaggetjes terug te krij­gen. Sympathisanten worden opge­roepen een e-mailtje te sturen naar info@vitesse.nl onder vermel­ding van ‘vlaggetjes’. Tot nu toe hebben 150 mensen gereageerd.

De Stadsregio Arnhem Nijmegen ziet de vlaggetjes voor de clubs als reclame. Bovendien doen ze af­breuk aan de uniforme uitstraling die het vervoer in de regio moet hebben, aldus een woordvoerder.
Zuid Centraal is teleurgesteld over het verbod. Fractieleider NicoWig­gers wil de vlaggetjes terug.
Stem mee in de poll op: www.gelderlander.nl/arnhem  

De Gelderlander

Hoofdsponsor: