8 april 2022 In de media

Voetbalclub Vitesse eist €25 mln als het niet in stadion mag spelen

De Arnhemse voetbalclub Vitesse probeert via de rechter voor elkaar te krijgen dat het kan blijven spelen in stadion Gelredome, ook al heeft het de huur opgezegd. Dat blijkt uit een vonnis van de Rechtbank Gelderland, dat vrijdag is gepubliceerd.

Vitesse speelt sinds 1998 in de Gelredome, maar vindt de huur van ruim €2 mln per jaar te hoog. De club heeft de huur per 1 oktober 2023 opgezegd, in de hoop de eigenaar tot een verlaging te dwingen.

Dwangsom

De club is echter van mening dat het sowieso in het stadion mag blijven spelen. Vitesse beroept zich daarbij op een eeuwigdurend speelrecht, dat bij de bouw van het stadion is vastgelegd. Maar de eigenaar van het stadion, vastgoedondernemer Michael van de Kuit, betwist de geldigheid daarvan.

Vitesse probeert daarom nu het speelrecht via de rechter af te dwingen. Als de stadioneigenaar de club blijft weigeren, dan zou die een dwangsom van €200.000 per dag moeten betalen, oplopend tot €25 mln, zo eist de club.

Schade verhalen op gemeente

Het bedrijf van Van de Kuit betrekt op zijn beurt de gemeente Arnhem in de kwestie. De gemeente was in het verleden eigenaar van het stadion en zou bij de verkoop de indruk gewekt hebben dat er geen speelrecht bestond. Daarom zou zij op moeten draaien voor de schade, mocht Vitesse huurvrij in het stadion blijven spelen. De zaak gaat de komende maanden weer verder.

Vitesse en de stadioneigenaar stonden twee jaar geleden ook al eens voor de rechter. Toen eiste Vitesse een huurverlaging, omdat de club vanwege de coronamaatregelen het stadion niet kon gebruiken. Maar die eis werd afgewezen.

Overigens heeft Van de Kuit zich vorige maand ook gemeld als kandidaat-koper van Vitesse. De huidige eigenaar, de Russische miljardair Valeri Oyf, heeft de club na de Russische invasie van Oekraïne te koop gezet. De Telegraaf meldde woensdag dat twee Amerikaanse sportinvesteerders interesse hebben in de club.

Bron: FD / Foto's: SV

Hoofdsponsor: