21 maart 2018 In de media

Voetbaltalentje wil scholen bouwen in Guinee

erwijl de meeste jochies in Nederland al met een voetbal bezig zijn als ze amper kunnen lopen, maakte Jerome Damey pas op achtjarige leeftijd kennis met de grootste sport ter wereld. Nooit eerder had hij tegen een bal getrapt.
Intussen heeft Jerome zijn eerste contract op zak: het elfjarige toptalent uit Guinee is officieel vastgelegd bij Vitesse, zodat andere clubs hem niet kunnen wegkapen. „Elf jaar oud en schoenmaat 45. Dan kun je bijna niet mis trappen”, grapt zijn pleegmoeder. „Tot zijn elfde had hij zelfs nog nooit een schoen aangehad. Liep altijd op blote voeten.”

Jerome heeft zijn ouders nooit gekend; zijn moeder overleed kort na zijn eerste verjaardag en een jaar later verloor hij ook zijn vader. Het leven van de peuter leek uitzichtloos. Tot zijn achtste woonde hij in elf weeshuizen in zijn geboorteland, totdat zijn tante – getrouwd met Arnhemmer Gerard Geenacker – hem naar Nederland haalde en nu zijn pleegmoeder is.

„Het liefst voetbalt hij nu de hele dag. Hij traint bij amateurclub ESA in Arnhem en ook bij de jeugd van Vitesse staat hij met leeftijdgenootjes drie avonden per week op het veld, terwijl hij daar pas volgend seizoen instroomt. Zijn trainer is zeer te spreken over het enthousiasme, de inzet en het inzicht van zijn West-Afrikaanse pupil. „Ook al is Jerome nog jong, hij is het voorbeeld van elk jochie dat ver wil komen in de voetballerij. Dat zie je aan alles”, aldus Jos Dietrich.

Jerome hoopt in de voetsporen te treden van Paul Pogba, de profvoetballer – eveneens van Guineese afkomst – die voor 105 miljoen euro van Juventus naar Manchester United werd getransfereerd. „Ik zou dat ook willen; spelen bij een topclub. Niet om met al dat geld een luxe leven te leiden, maar om in mijn geboortedorp scholen te bouwen en de bevolking een betere toekomst te geven. Mijn pleegouders hebben al een begin gemaakt om daarvoor geld in te zamelen”, zo zegt Jerome.

Met geld dat de Jerome Damey Foundation intussen heeft ingezameld, is de fundering van een school bekostigd. „Maar, zo zegt de naamgever van de stichting, „er moet nog heel veel meer gebeuren. Daarom wil ik net zo groot en beroemd worden als Pogba.”

TG / foto’s SV

Hoofdsponsor: