13 augustus 2012 In de media

Volgende domper voor Vitesse

Na Europees avontuur mislukt ook start competitie voor Vi­tesse. Vitesse heeft zondagmid­dag de tweede dreun geïncasseerd in de openingsfase van het nieuwe voetbalseizoen.
Drie dagen na de uitschakeling in Europa, verspeel­de de ploeg van trainer Fred Rut­ten in het eigen GelreDome de eer­ste twee punten in de eredivisie: 2-2 tegen ADO Den Haag.

In de derde voorronde van de Eu­ropa League was FC Anzji Machats­jkala donderdag (0-2) een maatje te groot, maar dat kon van ADO niet worden gezegd.

Vitesse maakte in het met 13.499 bezoekers slecht gevulde GelreDo­me twee keer een achterstand goed. Tjarron Cherry opende met een machtige uithaal (53ste mi­nuut) de score, maar één minuut later liep Wilfried Bony al een scherpe voorzet van Marco van Ginkel binnen: 1-1. Drie minuten daarna werd de linkerflank van Vi­tesse, de kwetsbare zone, uit elkaar gespeeld en haalde Danny Holla de trekker over: 1-2.

Rutten bracht een aanvallend duo (Nicky Hofs en Mike Havenaar voor een verdedigend koppel (Frank van der Struijk en Simon Cziommer) om een complete mis­stap te voorkomen. Enkele minu­ten later schoot Jonathan Reis zijn eerste competitiedoelpunt voor Vi­tesse in de boeken uit een directe vrije trap: 2-2. Het offensief van de thuisploeg leverde enkele kleine Arnhemse kansen op en één grote voor Hofs. Doelman Gino Coutin­ho voorkwam de verdiende 3-2.

Met kunst- en vliegwerk, zes gele kaarten, veel gevalletjes van kramp en het nodig vertragingswerk wist ADO Vitesse van zich af te hou­den. Het Arnhemse publiek, al deels ontevreden bij rust, kon wei­nig waardering opbrengen voor de valse start in het nieuwe voetbal­seizoen. Zij zagen Vitesse wel het beste spel etaleren, maar niet het vernuft, de ervaring en de klasse om de wedstrijd eruit te slepen.

Daarvoor ontbeert de selectie van Rutten de – door de clubleiding be­loofde – kwaliteit. Trainer en sup­porters wachten met smart op stra­teeg Theo Janssen, die bij Ajax op een zijspoor is beland. De 31-jarige Arnhemmer wil graag tot 2014 te­kenen, maar wacht op een deal tus­sen de twee clubs. Vitesse-trainer Rutten: „ Ik weet echt niet wanneer hij komt.”

Ook de zwakke linkerflank van Vi­tesse, waarover beide Haagse doel­punten vielen, is een bron van frustratie. De betere speler, Alexan­der Büttner, wordt door de clublei­ding uit de selectie gehouden om­dat de van Chelsea gehuurde Pa­trick van Aanholt moet spelen. Büttner aast op een transfer maar had donderdag ook gewoon kun­nen spelen tegen FC Anzji en zon­dagmiddag tegen ADO.

Rutten zei na afloop ‘niet ontevre­den’ te zijn met het spel, wel met het resultaat. „Ik was verbaasd over hoe goed wij het eerste half uur speelden, maar ook over hoe slecht daarna.”

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: