27 juli 2012 In de media

Voor iedere Bulgaar twee politieagenten

‘Loko, Loko, Loko!’ schalt het donderdagmiddag over de Korenmarkt. Zo’n veertig zwaar getatoeërde aanhangers van Lokomotiv Plovdiv – zonder uit­zondering met een halve liter bier in de hand – laten duidelijk mer­ken dat ze in Arnhem zijn.
In een hoek van het plein drinkt een groepje Vitessesupporters een biertje op een terras. De reputatie van de Bulgaarse hooligans is be­rucht. Alleen dát al zorgt er waar­schijnlijk voor dat elke confrontaie uitblijft.

Daarbij worden de Vitessenaren gescheiden van de Bulgaren door een klein leger mobiele eenheid. Dat loopt in vredestenue – zonder helm en schild – maar heeft de Plo­vdiv- fans op het plein voor de Ko­renbeurs omsingeld.

Op het terras wappert de vlag van de Usual Suspects, ook bekend als Lauta Army of Lauta Hools. ‘Twin­tig jaar georganiseerd geweld’ prijkt als motto op hun website, waarop vooral gewag wordt ge­maakt van gearrangeerde vechtpar­tijen met rivaliserende clubs.

Een groep vrouwen van de Red Hat Society‘, de keurige damesclub getooid met de voor hen karakta­ristieke paarse jurken en rode hoed – kijkt verschrikt op van het vocale geweld aan de overkant.

De Bulgaren arriveren donderdag al op tijd in Arnhem. Bij GelreDo­me worden voor de middag Plov­div- aanhangers gesignaleerd. „ Ze waren hier erg vroeg”, zegt een parkeerwacht. „ Auto’s uit Duitsland, Engeland en Nederland. Ze vroegen netjes of ze hier mochten staan en of ze moesten betalen. We hebben ze achter de hekken bij het uitvak la­ten parkeren. Zo op het oog waren het keurige jongens.”

Op de Korenmarkt worden de Bul­garen rond half vijf steeds luid­ruchtiger. Af en toe laat ook de Vi­tesse- aanhang van zich horen. Er arriveert steeds meer politie. Twee busjes met tralies voor de ruiten worden demonstratief op het plein geparkeerd.

Het peloton ME opgeteld bij de ‘onherkenbare’ stillen – leden van de aanhoudingseenheid en suppor­tersbegeleiders, beiden in burger – zijn er zo’n beetje twee agenten voor iedere Bulgaar. De Plov­div­fans beseffen dat ze in de min­derheid zijn en binden in.

Het ‘Loko, Loko’ galmt ook ’s avonds door GelreDome, met na­me als de Zuidtribune even zwijgt. De honderd Bulgaren we­ren zich langer dan negentig minu­ten kranig; tot ver na het laatste fluitsignaal. Hun ultrafanatieke re­putatie ten spijt, de mannen in het zwartwit delven vocaal toch het onderspit als 13.000 man in het zwart- geel los gaan.

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: