21 november 2015 In de media

Voorbeschouwing ADO Den Haag vs Vitesse

Vitesse reist zondag naar Den Haag om daar de dertiende competitieronde van de Eredivisie af te sluiten.

Bij alle competitiewedstrijden van dit weekend zal met een minuut stilte worden stilgestaan bij de recente gebeurtenissen in Parijs. Er zijn tevens extra veiligheidsmaatregelen getroffen in het stadion, maar als het goed is gaat het na de aftrap alleen nog over het voetbal.

Na de onderbreking voor interlandvoetbal keerden de internationals deze week één voor één weer terug op Papendal. Op de vrijdagtraining ontbrak alleen Nathan door een knieblessure, hij is waarschijnlijk enkele weken uitgeschakeld. Ook Marvelous Nakamba is dit weekend niet inzetbaar, als gevolg van zijn dubbele gele kaart tegen AZ.

De basispositie van Nakamba zal worden overgenomen door Sheran Yeini; hij geldt al een tijdje als de eerste reserve voor het middenveld. Verder worden er in principe geen wijzigingen verwacht, al blijft Isaiah Brown een optie in plaats van Denys Oliinyk op linksbuiten.

In Den Haag komt Vitesse oud-speler Mike Havenaar tegen. De Japanner leek bij Vitesse nooit echt uit te blinken, maar door regelmatig een doelpunt mee te pikken staat hij met zijn totaal van 26 Eredivisietreffers wel op de elfde plaats van Arnhemse topscorers. Ook in dienst bij de Hagenaars weet Havenaar het net goed te vinden, dus Vitesse mag gewaarschuwd zijn.

De seizoenstart van ADO Den Haag

Na twaalf speelronden staat ADO Den Haag met 12 punten op de veertiende plaats van de Eredivisie. Het doelsaldo is licht negatief met min vijf (16 voor, 21 tegen), waarbij de ploeg één keer de nul wist te houden en zelf twee keer niet tot scoren kwam. Thuis werden slechts zeven punten gepakt uit zes wedstrijden, uit werden niet meer dan vijf punten uit zes duels binnengehaald.

In de thuiswedstrijden werd dit seizoen alleen gewonnen van Feyenoord, maar dat is dan op zich wel een prestatie. Er werd thuis ook nog maar één keer verloren, van Heracles Almelo. Wat rest zijn dan dus vier gelijke spelen, tegen PSV, Utrecht, Excelsior en De Graafschap.

Buiten Den Haag werd alleen gewonnen van FC Twente, nog in de tweede speelronde. Recent pakte ADO een punt tegen zowel Cambuur als Roda JC.

Het zijn niet echt resultaten waar de ADO-supporters op gehoopt zullen hebben, maar het is daarbij wel opvallend hoe lastig ADO tot nu toe in eigen huis te verslaan was.

Trainer Henk Fraser lijkt in de komende wedstrijd tegen Vitesse vooral de aanvoer te willen verstoren, om zo tegentreffers te voorkomen. Oud-Vitessenaar Mike Havenaar is topscorer van de Hagenaars met acht treffers; Vito Wormgoor volgt op gepaste afstand met twee doelpunten.

Vitesse uit tegen ADO Den Haag

De eerste uitwedstrijd tegen ADO dateert van september 1955, waarbij Vitesse met 2-1 verloor in de Hoofdklasse A. Het zou tot september 1988 duren voordat Vitesse een wedstrijd won op Haagse bodem: het werd destijds 1-3 in de Eerste divisie, met treffers van Martin Laamers, Anne Evers en Michael Madsen.

Van de 24 seizoenen dat de clubs elkaar troffen werd 18 maal in de Eredivisie gespeeld. In de 18 Eredivisie-uitduels won Vitesse slechts vier keer en werd daarnaast vijf keer gelijkgespeeld. De laatste overwinning dateert van maart 2013 toen het geel-zwart met liefst 0-4 wist te winnen door doelpunten van Wilfried Bony (2x), Marco van Ginkel en Mike Havenaar.

Vorig seizoen won Vitesse thuis met een overtuigende 6-1 van ADO Den Haag, maar uit werd eind april vrij pijnlijk met 1-0 verloren.

Uit de huidige selectie hebben Leerdam, Ibarra, Van der Werff en Achenteh al eerder tegen deze tegenstander gescoord, maar Van der Werff en Achenteh deden dit nog niet namens Vitesse.

Blessures en schorsingen

Bij Vitesse ontbreekt Marvelous Nakamba vanwege een schorsing van één wedstrijd en daarnaast mist Nathan door een knieblessure.

Bij de tegenstander ontbreekt Dylan Nieuwenhuijs vanwege een blessure; daarnaast is Edouard Duplan geschorst en is Wilfried Kanon niet wedstrijdfit.

ADO Den Haag – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:

  • 18 wedstrijden: 4x winst, 5x gelijkspel, 9x verlies
  • Laatste & grootste overwinning: seizoen 2012/’13, 0-4
  • Laatste gelijkspel: seizoen 2011/’12, 0-0
  • Gelijkspel: 1x 0-0, 4x 1-1
  • Laatste nederlaag: seizoen 2014/’15, 1-0
  • Eerste editie & grootste nederlaag: 27 februari 1972, 4-0
  • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,17
  • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,28

Zondag 22 november, 16:45 uur, Kyocera Stadion te Den Haag, ADO Den Haag – Vitesse, de dertiende speelronde van het Eredivisieseizoen 2015/'16.

Scheidsrechter: Bas Nijhuis; assistent-scheidsrechters: Van de Ven en Schaap; vierde official: Kooij.
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: