1 februari 2020 In de media

Voorbeschouwing ADO Den Haag vs Vitesse, zaterdag 1 februari, 18:30 uur

Met de winter-transferperiode afgesloten reist Vitesse naar Zuid-Holland voor de 21e speelronde. Het transfernieuws van de afgelopen dagen bestaat uit het aantrekken van twee nieuwe spelers en daarnaast nog de verhuur van twee spelers.
Filip Delaveris, een 19-jarige Noorse aanvaller, tekende een contract voor drieënhalf jaar en verdediger Joshua Brenet (25) wordt tot het einde van het seizoen gehuurd van Hoffenheim. De jonge aanvaller is aangetrokken met het oog op de toekomst en zal langzaam gebracht worden, met oud-PSV’er Brenet is er weer een dubbele bezetting op linksback.

Doelman Jeroen Houwen zat dit seizoen nog niet éénmaal bij de wedstrijdselectie van het eerste elftal, hij wordt nu tot de zomer verhuurd aan Go Ahead Eagles. Middenvelder Thomas Bruns was al verhuurd aan PEC Zwolle en zal de tweede seizoenshelft uitkomen voor VVV-Venlo.

Tegenstander ADO Den Haag bestaat op de wedstrijddag 115 jaar, ze hopen thuis tegen Vitesse een mooi feestje te kunnen bouwen. In 2020 is Alan Pardew, de nieuwe coach van de Hagenezen, met een overwinning en een nederlaag van start gegaan: thuis werd het 2-0 tegen RKC, uit was Utrecht te sterk met 4-0. De trainer kreeg deze winter ook de beschikking over zeven nieuwe spelers, alles op alles om de degradatiezone te verlaten, momenteel staat de ploeg nog 17e.

Bij Vitesse is de beschikbaarheid van Tim Matavž deze zaterdag onzeker na ziekte die hem deze week weg hield van het trainingsveld. De eerste back-up is Thomas Buitink, de spits die vorig jaar nog een hattrick wist te maken in deze uitwedstrijd.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Pasveer, Lelieveld, Doekhi, Obispo, Clark, Bero, Bazoer, Foor, Tannane, Matavž (of Buitink) en Linssen.
 
Vitesse uit tegen ADO Den Haag
De eerste officiële uitwedstrijd tegen ADO (Alles Door Oefening) dateert van september 1955, waarbij Vitesse in de Hoofdklasse A met 2-1 verloor. Toon Huiberts maakte hierbij de eretreffer voor het Geel-zwart.
Na het duel in de Hoofdklasse troffen de ploegen elkaar nog vijf keer in de Eerste divisie en inmiddels stond dit uitduel ook al 22 keer op het programma van de Eredivisie.

In de Eredivisie wist Vitesse twaalf keer met punten terug naar huis te reizen, tien keer bleven de punten in Den Haag. Slechts vijf keer pakte het Geel-zwart de volle buit, maar opvallend genoeg heeft dit duel wel bijna een neutraal doelsaldo: ADO scoorde 29 keer, Vitesse was goed voor 28 doelpunten. Dit is tot stand gekomen door een paar ruime Arnhemse overwinningen, het werd tweemaal 0-4 en tweemaal 0-3. In de meest recente overwinning werd het ‘slechts’ 0-2. Bij alle vijf de overwinningen werd dus ook de nul gehouden.

Vorig seizoen werd deze uitwedstrijd met liefst 3-3 gelijkgespeeld. Thomas Buitink maakte een hattrick, Sheraldo Becker en Lex Immers (2x) scoorden namens de thuisploeg.

Eerder dit seizoen in de thuiswedstrijd tegen ADO stond Vitesse binnen zes minuten al met 0-2 achter, door doelpunten van Crysencio Summerville en Immers. Er werd daarna niet meer gescoord, waardoor een periode van ruim een jaar zonder thuisnederlaag van competitie in GelreDome ten einde kwam.
Naast Buitink hebben uit de huidige selectie ook Matavž, Linssen, Beerens, Grot en Tannane eerder tegen ADO gescoord, al deden de laatste drie dit nog niet namens Vitesse.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreken Hilary Gong en Charly Musonda door langdurig blessureleed, voor Eli Dasa komt de wedstrijd nog te vroeg na een enkelblessure. De beschikbaarheid van Matavž is onzeker na ziekte.
Bij ADO Den Haag ontbreekt Tom Beugelsdijk.
 
ADO Den Haag – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 22 wedstrijden: 5x winst, 7x gelijkspel, 10x verlies.
* Laatste vijf edities: 1x winst, 2x gelijkspel, 2x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2016/’17, 0-2.
* Grootste overwinning: seizoen 2012/’13 en 2004/’05, 0-4.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2018/’19, 3-3.
* Gelijkspel: 1x 0-0, 4x 1-1, 1x 2-2, 1x 3-3.
* Laatste nederlaag: seizoen 2017/’18, 1-0.
* Eerste editie en grootste nederlaag: 27 februari 1972, 4-0.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,27.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,32.
 
Zaterdag 1 februari, 18:30 uur, Cars Jeans Stadion te Den Haag, ADO Den Haag – Vitesse, de 21e speelronde van het Eredivisieseizoen 2019/'20.
Scheidsrechter: Joey Kooij. Assistent-scheidsrechters: Patrick Inia en Dyon Fikkert. Vierde official: Martin Pérez. Video-assistenten: Danny Makkelie en Yorick Weterings.

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: