8 februari 2018 In de media

Voorbeschouwing ADO Den Haag vs Vitesse, donderdag 8 februari, 18:30 uur

Deze week staat de tweede van drie midweekse speelronden op het programma, waarbij Vitesse op de donderdagavond afreist naar Den Haag.
Woensdagochtend kwam het nieuws dat Tim Matavž de komende vier duels is geschorst. In principe mist de spits na deze speelronde daardoor nog de thuisduels tegen Feyenoord en Excelsior en het uitduel tegen VVV-Venlo. Door het ontbreken van Matavž zal Luc Castaignos naar alle waarschijnlijkheid in de spits starten tegen ADO en op de bank zal Thomas Buitink als reserve-spits plaatsnemen.

Van de twee spelers die Vitesse eind januari kwamen versterken maakte afgelopen vrijdag de eerste direct zijn debuut: Roy Beerens mocht na een uur invallen op de rechter flank. Deze donderdagzou ook de tweede aanwinst zijn opwachting kunnen maken, Vyascheslav Karavaev heeft zijn werkvergunning namelijk binnen. De Russische back, die liefkozend ook wel “Kara” wordt genoemd, sloot afgelopen maandag aan bij de selectie.

De ervaren Beerens lijkt dit duel als rechtsbuiten de voorkeur te krijgen boven Mitchell van Bergen. De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat dan uit: Pasveer, Dabo, Kashia, Miazga, Faye, Bruns, Serero, Mount, Beerens, Castaignos en Linssen.

Het seizoen van ADO Den Haag
ADO Den Haag is de enige club uit de Eredivisie die in de wintertransferperiode geen enkele nieuwe speler heeft aangetrokken. Wel vertrok er één speler: Thomas Meissner werd verhuurd aan Willem II.
In de hofstad is men dan ook redelijk tevreden over de resultaten tot nu toe, want de Hagenezen staan veilig in de middenmoot en hebben de play-offs plaatsen om Europees voetbal nog niet uit het oog verloren.
Na 21 speelronden staat ADO op de 10e plaats met 28 punten, vier plaatsen en zes punten onder Vitesse. Het doelsaldo van de ploeg is -5 (28 voor, 33 tegen) waarbij de ploeg viermaal de nul hield maar zelf ook zesmaal niet tot scoren kwam.

Er is dit seizoen geen groot verschil te zien tussen ADO thuis en ADO uit: in 11 thuiswedstrijden werden 15 punten gepakt en in de 10 uitwedstrijden werden 13 punten behaald. Wel scoort de ploeg op eigen veld een stuk frequenter: er werden thuis gemiddeld 1,64 doelpunten gemaakt per duel, uit loopt de ploeg gemiddeld 1-op-1.

Op eigen veld werd er dit seizoen gewonnen van Sparta (1-0), Heracles (4-1), Roda JC (3-2) en PEC (4-0) en er werd daarnaast gelijkgespeeld tegen Ajax (1-1), Feyenoord (2-2) en VVV (1-1). Vier ploegen namen alle drie de punten mee uit Den Haag: Utrecht (0-3), Heerenveen (1-1), Excelsior (1-2) en Groningen (0-3).

In 2018 wist ADO nog niet te winnen: er werd thuis eerst gelijkgespeeld tegen VVV (1-1) en vervolgens werd er uit verloren van Feyenoord (3-1) en gelijkgespeeld tegen Heracles (1-1). Afgelopen weekend zakte de ploeg daardoor naar het rechter rijtje.

De Noors-Amerikaanse Björn Maars Johnsen is de topscorer uit de ploeg van coach Alfons Groenendijk, hij staat momenteel op 9 competitietreffers. De overige spelers van ADO die meer dan eenmaal doel troffen zijn Abdenasser El Khayati (6), Erik Falkenburg (4) en Lex Immers (3).

Vitesse uit tegen ADO Den Haag
De eerste officiële uitwedstrijd tegen ADO dateert van september 1955 waarbij Vitesse in de Hoofdklasse A met 2-1 verloor. Hierna troffen de ploegen elkaar nog vijf keer in de Eerste divisie en in de Eredivisie stond dit uitduel al 20 keer op het programma.

In de Eredivisie wist Vitesse elf keer met punten terug naar huis te reizen, negen keer bleven alle punten in Den Haag. Slechts vijf keer pakte het Geel-zwart de volle buit, maar opvallend genoeg heeft dit duel wel een neutraal doelsaldo: beide ploegen scoorden een totaal van 25 doelpunten. Dit feit is tot stand gekomen door de ruime overwinningen, het werd tweemaal 0-4 en tweemaal 0-3. In de meest recente editie won Vitesse ook, maar werd het ‘slechts’ 0-2. Bij alle vijf de overwinningen werd dus ook de nul gehouden.

Vorig seizoen waren Adnane Tighadouini en Ricky van Wolfswinkel de doelpuntenmakers waarbij de wedstrijd na een goed half uur al op slot zat. De thuiswedstrijd van dit seizoen was een ander verhaal, want het bleef tot dicht tegen de extra tijd 0-0. Uiteindelijk waren het Miazga en Linssen die in Arnhem toch nog voor een 2-0 overwinning zorgden.

Naast Miazga en Linssen hebben uit de huidige selectie ook Kashia, Bruns, Castaignos, Matavž, Serero en Van der Werff al eerder tegen ADO gescoord, maar de laatste vijf deden dit nog niet namens Vitesse.

Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreekt Arnold Kruiswijk door rugklachten, Alexander Büttner is disciplinair gestraft en Tim Matavž is vier duels geschorst.
Bij ADO Den Haag ontbreken Melvyn Lorenzen en Ricardo Kishna.

ADO Den Haag – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 20 wedstrijden: 5x winst, 6x gelijkspel, 9x verlies.
* Laatste vijf edities: 2x winst, 1x gelijkspel, 2x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2016/’17, 0-2.
* Grootste overwinning: seizoen 2012/’13 en 2004/’05, 0-4.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2015/’16, 2-2.
* Gelijkspel: 1x 0-0, 4x 1-1, 1x 2-2.
* Laatste nederlaag: seizoen 2014/’15, 1-0.
* Eerste editie & grootste nederlaag: 27 februari 1972, 4-0.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,25.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,25.

Donderdag 8 februari, 18:30 uur, Cars Jeans Stadion te Den Haag, ADO Den Haag – Vitesse, de 22e speelronde van het Eredivisieseizoen 2017/'18.
Scheidsrechter: Martin van den Kerkhof. Assistent-scheidsrechters: Balder en Hubers. Vierde official: C. Mulder.

Supportersvereniging Vitesse/Foto’s SV

Hoofdsponsor: