30 maart 2019 In de media

Voorbeschouwing ADO Den Haag vs Vitesse, zaterdag 30 maart, 18:30 uur

In de komende weken speelt Vitesse nog acht competitiewedstrijden, te beginnen met een uitduel tegen ADO Den Haag. Aanstaande dinsdag komt Vitesse alweer in actie, dan staat een thuisduel tegen AZ op het programma.
Het goede nieuws is dit weekend dat de internationals zonder blessures zijn teruggekeerd in Arnhem én dat Jake Clarke-Salter en Tim Matavž weer inzetbaar zijn. Hilary Gong lijkt daarentegen langdurig geblesseerd te zijn.
Clarke-Salter zal waarschijnlijk weer in de basis plaatsnemen in het centrum van de verdediging, dit gaat dan ten koste van Danilho Doekhi. Door de schorsing van Max Clark (één duel, tweemaal geel tegen Heracles) zal Alexander Büttner voor de verandering weer op de linksback-positie spelen.

In de tweemans-aanvalslinie krijgt Bryan Linssen deze keer gezelschap van Thomas Buitink. De jonge spits begint zijn klasse steeds meer te tonen en lijkt dus de voorkeur te krijgen boven Dauda en Darfalou, daarnaast zal Matavž dit duel nog op de bank beginnen.

Van de vier namen die voor het middenveld genoteerd mogen worden zijn er drie zeker: Ødegaard, Bero en Serero. Navarone Foor lijkt af te vallen voor de laatste positie, al is dat nog niet zeker. Op basis van de laatste trainingen wordt opvallend genoeg Mohammed Dauda als linker vleugel verwacht.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Eduardo, Karavaev, Van der Werff, Clarke-Salter, Büttner, Ødegaard, Serero, Bero, Dauda (of Foor), Buitink en Linssen.
 
Het seizoen van ADO Den Haag
ADO Den Haag speelt tot nu toe een wisselvallig seizoen, waarbij er vooral tussen plaats 10 en 13 geschoven wordt.

In de eerste drie maanden werden drie duels gewonnen, drie gelijkgespeeld en vier verloren, waarmee de ploeg na tien speelronden op de elfde plaats stond. Het meest opvallend waren hierbij de nederlagen in de thuiswedstrijden tegen FC Emmen (1-2) en PSV (0-7). In de laatste twee maanden van 2018 werden acht punten behaald in zeven wedstrijden, waardoor de ploeg ook als elfde op de ranglijst de winterstop in ging.
In 2019 werden tot nu toe negen speelronden afgewerkt, hierin behaalde ADO slechts acht punten wat inhield dat de degradatiestreep langzaamaan in zicht kwam. In de ranglijst van 2019 staat ADO op de 16e plaats, alleen Emmen en NAC presteerden dit jaar slechter.

Na 26 speelronden staan de Hagenezen nu met 28 punten op de 14e plaats, slechts drie punten boven de plaatsen 16 en 17. Het doelsaldo is liefst 17 negatief (35 voor, 52 tegen), in zes duels kwam de ploeg niet tot scoren, vijfmaal werd de nul gehouden.

In totaal werden zeven duels gewonnen én gelijkgespeeld, twaalf maal werd een nederlaag geïncasseerd. Uit en thuis werden bijna evenveel punten behaald: 13 thuisduels leverden 15 punten op, buiten Den Haag loopt de ploeg 1-op-1 met 13 punten uit evenveel wedstrijden. Zowel uit als thuis kreeg de ploeg gemiddeld twee tegendoelpunten te verwerken.

In de ranglijst van thuiswedstrijden staat ADO met 15 punten op de 14e plaats. In eigen stadion werd er tot nu toe gewonnen van Fortuna (3-1), Groningen (1-0), Heracles (2-0) en PEC (1-0) en er was gelijkspel tegen NAC (1-1), De Graafschap (0-0) en Feyenoord (2-2). Er werd naast de nederlagen tegen Emmen en PSV ook nog verloren van AZ (0-1), VVV (2-4), Ajax (1-5) en Heerenveen (2-3).

In de ploeg van Alfons Groenendijk is Abdenasser El Khayati de onbetwiste topscorer met 14 competitiedoelpunten, 40% van de totale doelpuntenproductie van ADO. Daarnaast zijn er nog twee spelers die tot nu toe meer dan tweemaal wisten te scoren: Tomáš Necid was vijfmaal trefzeker en Sheraldo Becker vond driemaal het net.
 
Vitesse uit tegen ADO Den Haag
De eerste officiële uitwedstrijd tegen ADO dateert van september 1955 waarbij Vitesse in de Hoofdklasse A met 2-1 verloor, Toon Huiberts maakte hierbij de eretreffer voor het Geel-zwart. Na dit duel in de Hoofdklasse troffen de ploegen elkaar nog vijf keer in de Eerste divisie en in de Eredivisie stond dit uitduel inmiddels 21 keer op het programma.

De uitduels in Eerste divisie werden gespeeld tussen 1982 en 1988 en zouden eenmaal een overwinning opleveren. In september 1988 werd het namelijk 1-3 waarbij Martin Laamers, Anne Evers en Michael Madsen trefzeker waren namens Vitesse.

In de Eredivisie wist Vitesse elf keer met punten terug naar huis te reizen, tien keer bleven de punten in Den Haag. Slechts vijf keer pakte het Geel-zwart de volle buit, maar opvallend genoeg heeft dit duel wel een bijna neutraal doelsaldo: ADO scoorde 26 keer, Vitesse was goed voor 25 doelpunten. Dit feit is tot stand gekomen door de ruime overwinningen, het werd tweemaal 0-4 en tweemaal 0-3. In de meest recente overwinning werd het ‘slechts’ 0-2. Bij alle vijf de overwinningen werd dus ook de nul gehouden.

Vorig seizoen werd er zowel in de reguliere competitie als in de afsluitende play-offs tegen ADO Den Haag gespeeld. In de competitie won de thuisploeg met 1-0 door een doelpunt van Sheraldo Becker in de 53e minuut. In de play-offs wist Vitesse een 0-4 ruststand te noteren door doelpunten van Mason Mount (2x), Tim Matavž en Bryan Linssen. In de tweede helft scoorde Mount nogmaals en was El Khayati tweemaal trefzeker waardoor een 2-5 eindstand behaald werd.

De thuiswedstrijd tegen ADO was dit seizoen het Airborne-duel en zou in een 1-1 gelijkspel eindigen. Matavž en El Khayati zorgden hierbij weer voor de doelpunten.
Naast Matavž en Linssen hebben uit de huidige selectie ook Beerens, Serero en Van der Werff al eerder tegen ADO gescoord, maar zij deden dit nog niet namens Vitesse.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreken door langdurig blessureleed Hilary Gong, Arnold Kruiswijk en Charly Musonda. Daarnaast is Max Clark één duel geschorst.
Bij ADO Den Haag ontbreken in elk geval Giovanni Troupée (geblesseerd) en Wilfried Kanon (geschorst).
 
ADO Den Haag – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 21 wedstrijden: 5x winst, 6x gelijkspel, 10x verlies.
* Laatste vijf edities: 1x winst, 1x gelijkspel, 3x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2016/’17, 0-2.
* Grootste overwinning: seizoen 2012/’13 en 2004/’05, 0-4.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2015/’16, 2-2.
* Gelijkspel: 1x 0-0, 4x 1-1, 1x 2-2.
* Laatste nederlaag: seizoen 2017/’18, 1-0.
* Eerste editie en grootste nederlaag: 27 februari 1972, 4-0.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,19.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,24.
 
Zaterdag 30 maart, 18:30 uur, Cars Jeans Stadion te Den Haag, ADO Den Haag – Vitesse, de 27e speelronde van het Eredivisieseizoen 2018/'19.

Scheidsrechter: Siemen Mulder. Assistent-scheidsrechters: Rens Bluemink en Roy de Nas. Vierde official: Erwin Blank. Video-assistenten: Kevin Blom en Roan van Marrewijk.

Supportersvereniging Vitesse/Foto’s SV

Hoofdsponsor: