2 november 2013 In de media

Voorbeschouwing Ajax – Vitesse, zaterdag 2 november, 18:45 uur

Na twee thuiswedstrijden binnen een week speelt Vitesse zaterdag weer een uitwedstrijd: in Amsterdam wacht een duel om de koppositie.
Vitesse speelt tegen Ajax de eerste wedstrijd van de zaterdagavond en gezien de stand op de ranglijst is de winnaar van het duel minimaal een uur zeker van de koppositie. In de twaalfde speelronde is de waarde van zoiets natuurlijk nog erg beperkt, maar winst in de ArenA zou op zichzelf al zoet genoeg smaken. En de laatste ploeg die in de Eredivisie de Amsterdammers op eigen terrein wist te verslaan? Dat is Vitesse.

Het resultaat van vorig jaar evenaren zal misschien niet eenvoudig zijn zonder de topscorer uit de competitie in de basis, maar Vitesse scoorde dit seizoen nog in elk officieel duel, dus dat hoeft geen probleem te zijn. De uitwedstrijd van vorig seizoen was trouwens ook op de eerste zaterdagavond van november, met aftrap om 18:45 uur; het recept staat dus klaar en de spelers in het geel-zwart zijn hongerig.

De tegenstander van dit weekend speelt zoals alle clubs aan de Nederlandse top een enigszins wisselend seizoen. Ajax verloor al 14 punten in de eerste elf wedstrijden, maar opvallend genoeg slechts twee punten daarvan in de thuiswedstrijden. Een kanttekening hierbij is dat de club een relatief makkelijk thuisprogramma gehad heeft met slechts twee ploegen uit de huidige top acht; Vitesse heeft bijvoorbeeld het dubbele achter de kiezen. Het puntverlies thuis van Ajax is bovendien vers, en vond plaats tegen de nummer laatst van de ranglijst. In de laatste vijf competitiewedstrijden won Ajax van Go Ahead Eagles en Utrecht, leverden Twente en RKC een punt op en werd er verloren van PSV. Daarnaast was er in de laatste weken het Europese verlies tegen Celtic en de bekerwinst tegen ASWH.

De huidige clubtopscorer van Ajax is Kolbeinn Sigþórsson met zes treffers; hij wordt gevolgd door Siem de Jong en Thulani Serero met respectievelijk drie en twee doelpunten. De ploeg hield viermaal de nul en kwam zelf tweemaal niet tot scoren. Vitesse staat momenteel slechts één punt achter.
 
Uit de geschiedenis van deze Eredivisiewedstrijd blijkt dat het een alles-of-niets wedstrijd is; er werd in 28 edities nog nooit gelijkgespeeld, Vitesse won één op de zeven wedstrijden.

Vitesse wist nog nooit meer dan twee doelpunten te scoren in een wedstrijd, maar in de laatste drie edities wisten de Arnhemmers in totaal vijf keer het net te vinden. Vorig seizoen won Vitesse uit met 0-2 door twee doelpunten van Bony; de return thuis werd ook gewonnen, met 3-2.

Uit de huidige selectie hebben Van Aanholt, Ibarra, Pröpper en Janssen al eerder tegen Ajax gescoord.
 
Blessures en schorsingen

Bij Vitesse ontbreken Jonathan Reis (disciplinair geschorst), Theo Janssen (knieblessure) en Adnane Tighadouini (niet wedstrijdfit).
Bij de tegenstander ontbreken Niklas Moisander, Lerin Duarte, Bojan Krkić en Ruben Ligeon vanwege blessures; Lesley de Sa is niet wedstrijdfit.
 
Ajax – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:
* 28 wedstrijden: 4x winst, 0x gelijkspel, 24x verlies.
* Laatste (en grootste) winst: seizoen 2012/’13, 0-2.
* Laatste verlies: 2011/’12, 4-1.
* Grootste verlies (en eerste editie): seizoen 1971/’72, 12-1.
* Laatste gelijkspel: n.v.t.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 0,68.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 3,39.
 
Zaterdag 2 november 2013, 18:45 uur, Amsterdam ArenA: Ajax – Vitesse, de twaalfde speelronde in het Eredivisieseizoen 2013/’14.

Scheidsrechter: Bas Nijhuis; assistent-scheidsrechters: Van de Ven en Schaap; vierde official: Janssen.

Supportersvereniging Vitesse / stats.sv-vitesse.nl, vi.nl, soccerway.com

Hoofdsponsor: