11 september 2016 In de media

Voorbeschouwing Ajax vs Vitesse, zondag 16:45 uur

Vitesse sluit dit weekend de vijfde speelronde af in Amsterdam, waarbij ze een paar oude bekenden ontmoeten.
Na de laatste competitiewedstrijd tegen FC Utrecht vonden er nog drie mutaties plaats in de selectie van Vitesse. Adnane Tighadouini en Matt Miazga werden gehuurd om respectievelijk de aanval en de verdediging te versterken, daarnaast mocht Vako voor een jaar vertrekken naar Legia Warschau dat in de Champions League uitkomt. Het vertrek van Vako wordt in principe opgevangen door Navarone Foor die eindelijk weer fit is en vorige week zijn eerste minuten bij Jong Vitesse heeft kunnen maken.

Tighadouini en Miazga hebben inmiddels een week mee kunnen trainen bij de selectie en beide spelers kwamen gister al één helft in actie in de Tweede divisie. De twee aanwinsten reizen vandaag mee met de selectie en zijn vanaf de bank inzetbaar tegen Ajax.

De complete selectie van Henk Fraser is fit en inzetbaar, waarschijnlijk zijn er in de basis nog geen wijzigingen ten opzichte van de laatste competitiewedstrijd. De vermoedelijke basiself bestaat dus uit: Room, Leerdam, Kashia, Van der Werff, Kruiswijk, Nakamba, Yeini, Baker, Rashica, Van Wolfswinkel en Nathan.

Peter Bosz heeft Ajax dit seizoen nog niet echt naar zijn hand weten te zetten, wel kreeg hij de laatste weken versterking met aanwinsten zoals Bertrand Traoré, Hakim Ziyech en Tim Krul. Alleen doelman Krul is nog niet inzetbaar, verder beschikt de oud-Vitesse coach over een fitte selectie.
 
De voorbereiding en seizoenstart van Ajax
In de voorbereiding op het seizoen speelde Ajax zes oefenwedstrijden, waarbij alleen de partij tegen het Franse AS Béziers werd gewonnen. Daarnaast werden duels gelijkgespeeld tegen AFC en Olympique Marseille, van FC Liefering, AA Gent en Krylya Sovetov werd verloren. De topscorers in deze duels werden El Ghazi en Cassierra met elk twee treffers.

Na vier speelronden van de Eredivisie staat Ajax op de vierde plaats met zeven punten. Uit werd er twee keer gewonnen, tegen Sparta en Go Ahead, maar thuis werden liefst vijf punten verloren. De eerste thuiswedstrijd tegen Roda JC werd met 2-2 gelijkgespeeld, een week later werd er voor het eerst in de historie thuis verloren van Willem II. Gezien het programma had men in Amsterdam vooraf de twaalf punten wellicht al ingetekend, maar dat ging dus mooi niet door. Topscorer in de competitieduels is Davy Klaassen met vier treffers, gevolgd door Kasper Dolberg met twee goals.

Naast de competitie was de ploeg van Peter Bosz ook al Europees actief, waarbij eerst PAOK overwonnen werd maar Rostov vervolgens het einde betekende voor de Champions League ambitie.
 
Vitesse uit tegen Ajax
In oktober 1950 vond de eerste officiële uitwedstrijd tegen Ajax in competitieverband plaats, waarbij Vitesse met 2-1 verloor in de Eerste klasse B. Het Vitesse-doelpunt in deze wedstrijd werd gemaakt door Karel Weijand, die in totaal 12 keer zou scoren voor het Geel-Zwart.

De duels in de Eredivisie werden nog nooit in een puntendeling beslist. Van de 31 duels op Amsterdamse bodem won Vitesse er 5, de overige 26 gingen dus verloren. Van de laatste vijf edities won Vitesse er wel twee: in 2012 onder Fred Rutten was Wilfried Bony de grote man die twee keer het net wist te vinden. In 2013 was het het team van Peter Bosz waarin Vako in de laatste minuut prachtig wist uit te halen. Onder Bosz was er een jaar later bovendien de 0-4 overwinning in de beker, met twee doelpunten van Traoré en daarnaast waren Labyad en Vako trefzeker.

Vorig seizoen begon deze uitwedstrijd met een tegentreffer in de eerste minuut, waarna er tot het laatste fluitsignaal niet meer gescoord zou worden. Of het anders gelopen zou zijn als Vitesse wat alerter aan het duel was begonnen is moeilijk te zeggen, maar hopelijk is de ploeg dit weekend wel scherp vanaf de start.

Uit de huidige selectie hebben Van Wolfswinkel en Foor al eerder tegen deze tegenstander gescoord, al deed laatstgenoemde dat nog niet namens Vitesse.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse is de hele selectie beschikbaar, er zijn geen blessures of schorsingen.

Bij de tegenstander is Tim Krul niet wedstrijdfit.
 
Ajax – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 31 wedstrijden: 5x winst, 0x gelijkspel, 26x verlies.
* Laatste vijf edities: 2x winst, 0x gelijkspel, 3x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2013/’14, 0-1.
* Grootste overwinning: 2x, 0-2.
* Laatste gelijkspel: n.v.t.
* Laatste nederlaag: seizoen 2015/’16, 1-0.
* Eerste editie en grootste nederlaag: 19 mei 1972, 12-1.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 0,68.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 3,23.
  
Zondag 11 september, 16:45 uur, Amsterdam ArenA te Amsterdam, Ajax – Vitesse, de vijfde speelronde van het Eredivisieseizoen 2016/'17.

Scheidsrechter: Richard Liesveld; assistent-scheidsrechters: Goossens en Van Zuilen; vierde official: Martens.
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: