23 december 2020 In de media

Voorbeschouwing AZ vs Vitesse, woensdag 23 december, 16:30 uur

Met aftrap op de woensdagmiddag sluit Vitesse het jaar 2020 af in een uitwedstrijd.

Net als afgelopen weekend staat er een traditioneel lastige tegenstander op het programma. De laatste keer dat Vitesse in Alkmaar won dateert van december 2009, er werd sindsdien nog wel driemaal gelijkgespeeld.

AZ kende dit seizoen een moeizame start met vijfmaal gelijkspel, waarbij viermaal een voorsprong uit handen gegeven werd. Sinds november werden echter bijna alle competitieduels gewonnen, alleen Groningen was recent nog te sterk. De ploeg scoort makkelijk, maar de achilleshiel is dat de doelpunten ook makkelijk worden weggegeven (doelsaldo 30-19).

Na dit duel tegen AZ is er een korte onderbreking van de competitie, op 9 januari volgt voor het Geel-zwart alweer een uitwedstrijd tegen Heracles. Daarna zal Vitesse nog zes(!) wedstrijden spelen in de eerste maand van 2021.

Armando Broja keert terug bij de selectie, maar na zijn Corona-quarantaine is een basisplaats geen optie. Er worden geen wijzigingen in de basis verwacht, maar coach Letsch houd nog een slag om de arm tot de wedstrijddag.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Pasveer, Dasa, Doekhi, Bazoer, Rasmussen, Wittek, Bero, Tannane, Tronstad, Openda en Darfalou.

Vitesse uit tegen AZ

De eerste officiële uitwedstrijd tegen het destijds net gefuseerde AZ’67 werd gespeeld in juni 1968. Het duel in de Eerste divisie zou een 2-0 overwinning voor de Noord-Hollanders opleveren.

In de Eerste divisie zouden de ploegen elkaar 21 jaar later nog eens ontmoeten voor een 1-0, maar verder troffen de ploegen elkaar voor competitie alleen nog in de Eredivisie.

Sinds september 1977 troffen AZ en Vitesse elkaar in 25 Eredivisie-duels in Alkmaar, waarbij Vitesse in ongeveer de helft van de wedstrijden punten wist te pakken met zeven overwinning en zes gelijke spelen. Het is een opvallende statistiek dat Vitesse thuis tegen de Alkmaarders óók zeven duels won en zesmaal gelijkspeelde, wel was er in Arnhem één extra nederlaag te betreuren.

Van de huidige tegenstanders in de competitie zijn er vier ploegen waartegen Vitesse het op vreemd veld lastiger had dan tegen AZ, namelijk PSV, Ajax, Feyenoord en Utrecht. Tegen deze laatste vier wordt gemiddeld minder dan één punt per wedstrijd behaald, tegen de Alkmaarders ligt het gemiddelde net boven een punt (1,08).

De grootste overwinning boekte Vitesse in oktober 2002 toen Gert Claessens al na zo’n vijf minuten de score opende, in de tweede helft waren daarnaast Matthew Amoah en Nicky Hofs trefzeker. Het werd een 1-3 overwinning waarbij Barry van Galen namens AZ nog voor de 1-1 getekend had.

De laatste editie van deze uitwedstrijd werd meer dan twee jaar geleden gespeeld, in augustus 2018. Het bleef destijds 0-0, een score die in totaal driemaal de einduitslag was. Vorig seizoen werd het duel niet gespeeld door de Corona-maatregelen.

Uit de huidige selectie hebben Bero, Buitink en Bruns al eerder tegen AZ gescoord, maar de laatstgenoemde deed dat nog niet namens Vitesse.

Blessures en schorsingen

Bij Vitesse zijn er geen blessures of schorsingen.

AZ – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:

 • Totaal 25 wedstrijden: 7x winst, 6x gelijkspel, 12x verlies.
 • Laatste vijf edities: 0x winst, 2x gelijkspel, 3x verlies.
 • Laatste overwinning: seizoen 2009/’10, 1-2.
 • Grootste overwinning: seizoen 2002/’03, 1-3.
 • Laatste gelijkspel: seizoen 2018/’19, 0-0.
 • Gelijkspel: 3x 0-0, 2x 1-1, 1x 2-2.
 • Laatste nederlaag: seizoen 2017/’18, 4-3.
 • Grootste nederlaag: seizoen 2011/’12 & 1977/’78, 4-0.
 • Eerste editie: 4 september 1977, 4-0.
 • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,04.
 • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,52.

Woensdag 23 december, 16:30 uur, AFAS Stadion te Alkmaar, AZ – Vitesse, de 14e speelronde van het Eredivisieseizoen 2020/’21.

Scheidsrechter: Bas Nijhuis. Assistent-scheidsrechters: Johan Balder en Rens Bluemink. Vierde official: Richard Martens. Video-assistenten: Martin van den Kerkhof en Freek Vandeursen.

Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: