2 april 2022 In de media

Voorbeschouwing AZ vs Vitesse, zaterdag 2 april, 20:00 uur

Met de laatste interlandbreak van het seizoen achter de kiezen moet Vitesse zich weer zien te plaatsen voor Europees voetbal.

De Arnhemmers hebben nog zeven reguliere competitiewedstrijden te spelen, plus een minuut of zes tegen Sparta. Uit zijn er nu na AZ nog duels tegen Willem II, Go Ahead en Fortuna, thuis worden Cambuur, (Sparta), Heerenveen en Ajax nog getroffen. In de tweede helft van mei worden er dan nog duels in de play-offs om Europees voetbal verwacht, een zekerheid is dat vooralsnog niet.

Dit weekend lijken Dasa, Frederiksen, Hernandez, Oroz en Schubert niet inzetbaar. De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Houwen, Manhoef, Doekhi, Bazoer, Rasmussen, Wittek, Bero, Domgjoni, Tronstad, Openda en Grbić.

Vitesse uit tegen AZ

De eerste officiële uitwedstrijd tegen het destijds net gefuseerde AZ’67 werd gespeeld in juni 1968. Dit duel in de Eerste divisie zou een 2-0 overwinning voor de Noord-Hollanders opleveren.

In de Eerste divisie zouden de ploegen elkaar 21 jaar later nog eens ontmoeten voor een 1-0, maar verder troffen de ploegen elkaar voor competitie alleen nog in de Eredivisie.

Sinds september 1977 troffen AZ en Vitesse elkaar in 26 Alkmaarse Eredivisie-duels, waarbij Vitesse in de helft van de wedstrijden punten wist te pakken met zeven overwinning en zes gelijke spelen.

Van de huidige tegenstanders in de competitie zijn er vier ploegen waartegen Vitesse het op vreemd veld gemiddeld lastiger had dan tegen AZ, namelijk bij PSV, Ajax, Feyenoord en Utrecht. Tegen deze laatste vier wordt gemiddeld minder dan één punt per uitwedstrijd behaald, tegen de Alkmaarders ligt het gemiddelde net boven een punt (1,04).

De grootste overwinning boekte Vitesse in oktober 2002 toen Gert Claessens al na zo’n vijf minuten de score opende, in de tweede helft waren daarnaast Matthew Amoah en Nicky Hofs trefzeker. Het werd een 1-3 overwinning waarbij Barry van Galen namens AZ nog voor de 1-1 getekend had.

De laatste keer dat Vitesse in Alkmaar won dateert van december 2009, er werd sindsdien wel nog driemaal gelijkgespeeld.

De laatste editie van deze uitwedstrijd werd gespeeld in december 2020 en zou in een 3-1 nederlaag eindigen. Namens de thuisploeg waren Jesper Karlsson, Myron Boadu en Ferdy Druijf trefzeker, de 2-1 kwam kort na rust op naam van Openda. De thuiswedstrijd van het huidige seizoen eindigde in 0-0.

Uit de huidige selectie hebben naast Openda ook Rasmussen, Bero en Buitink al eerder tegen AZ gescoord.

Blessures en schorsingen

Bij Vitesse ontbreken Eli Dasa (Corona), Nikolai Baden Frederiksen (enkelblessure), Enrico Duenas Hernandez (interlandverplichtingen), Dominik Oroz (dienstplicht-redenen) en Markus Schubert (ziek).

AZ – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:

 • Totaal 26 wedstrijden: 7x winst, 6x gelijkspel, 13x verlies.
 • Laatste vijf edities: 0x winst, 2x gelijkspel, 3x verlies.
 • Laatste overwinning: seizoen 2009/’10, 1-2.
 • Grootste overwinning: seizoen 2002/’03, 1-3.
 • Laatste gelijkspel: seizoen 2018/’19, 0-0.
 • Gelijkspel: 3x 0-0, 2x 1-1, 1x 2-2.
 • Laatste nederlaag: seizoen 2020/’21, 3-1.
 • Grootste nederlaag: seizoen 2011/’12 & 1977/’78, 4-0.
 • Eerste editie: 4 september 1977, 4-0.
 • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,04.
 • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,58.

Zaterdag 2 april, 20:00 uur, AFAS Stadion te Alkmaar, AZ – Vitesse, de 28e speelronde van het Eredivisieseizoen 2021/’22.

Scheidsrechter: Jeroen Manschot. Assistent-scheidsrechters: Rogier Honig en Roy de Nas. Vierde official: Clay Ruperti. Video-assistenten: Ingmar Oostrom en Hessel Steegstra.

Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: