26 augustus 2018 In de media

Voorbeschouwing AZ vs Vitesse zondag 26 augustus 16:45 uur

Vitesse speelt zondag de derde uitwedstrijd op een rij, na een bezoek aan Basel en Heerenveen wacht nu een trip naar Alkmaar. Vitesse gaat hierbij als nummer drie op bezoek bij de koploper, maar zo vroeg in het seizoen kan er nog niet zoveel waarde aan worden gehecht om over een topduel te spreken.
Deze week werd Martin Ødegaard aan de selectie toegevoegd, hij moet de aanvallende intenties vanaf het middenveld komen versterken. De 19-jarige Noor wordt één seizoen gehuurd van Real Madrid en is daarmee de derde huurling in de selectie. In de voorbereiding maakte Ødegaard nog nauwelijks speelminuten, maar hij is wel fit en zou deze zondag kunnen spelen.

De transfermarkt is in Nederland nog tot 1 september open en de komende dagen zouden er dus nog spelers kunnen worden toegevoegd of vertrekken. De selectie lijkt op zich aardig compleet, al wordt er door langdurig blessureleed mogelijk nog naar een centrale verdediger gezocht. Thomas Bruns en Lassana Faye zullen misschien nog vertrekken, zij lijken overbodig te zijn.

Maikel van der Werff is naar verwachting weer beschikbaar na een blessure opgelopen in Heerenveen. Verder is er geen goed blessure-nieuws: Rasmus Thelander brak zijn enkel en is maanden uitgeschakeld. Daarnaast liep Mukhtar Ali ook een enkelblessure op, zit Hilary Gong al ruim een week met knieklachten aan de kant en over de rug van Kruiswijk is niets nieuws te melden.

Het positieve is dat trainer Leonid Slutskiy zijn basiself niet hoeft te wijzigen, maar met name centraal achterin zijn de opties beperkt. Waarschijnlijk zal Danilho Doekhi die deze zomer over kwam van Jong Ajax voor het eerst bij de wedstrijdselectie zitten, de verdediger kan dan samen met Martin Ødegaard op de bank plaats namen.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Eduardo, Karavaev, Van der Werff, Clarke-Salter, Büttner, Serero, Bero, Foor, Beerens, Matavz en Linssen.
 
De voorbereiding en seizoenstart van AZ
Voorafgaand aan competitie en Europa League speelde AZ een zevental oefenwedstrijden. Drie duels tegen amateurploegen werden eenvoudig gewonnen, de overige vier tegenstanders waren van een ander kaliber maar konden de Noord-Hollanders ook niet verslaan. AZ won met 2-0 van zowel KSC Lokeren als van Panathinaikos en van Zulte Waregem werd met 1-0 gewonnen. Op basis van de uitslag was het duel tegen FC Midtjylland het lastigste, een 1-1 gelijkspel was het resultaat.

Vervolgens begon AZ tegelijk met Vitesse aan de tweede kwalificatieronde van de Europa League. Het Kazachse Kairat Almaty bleek echter een te grote horde: thuis werd weliswaar met 2-1 gewonnen, maar na de eerdere 2-0 uitnederlaag was dat onvoldoende om een ronde verder te komen.

In de eerste twee speelronden van de Eredivisie won AZ thuis met 5-0 van NAC Breda en met 1-4 uit bij FC Emmen. Hierdoor stond de ploeg de eerste twee ronden op doelsaldo bovenaan de ranglijst. Twee spelers wisten hierbij tweemaal te scoren, Myron Boadu en Oussama Idrissi, daarnaast waren vijf spelers eenmaal trefzeker. Het lijkt er voorlopig op dat het vertrek van Jahanbakhsh en Weghorst, vorig seizoen goed voor 39 competitiegoals, wel aardig is opgevangen.
 
Vitesse uit tegen AZ
De eerste officiële uitwedstrijd tegen het destijds net gefuseerde AZ’67 werd gespeeld in juni 1968 in de Eerste divisie. Het duel zou een 2-0 overwinning voor de Noord-Hollanders opleveren die mede hierdoor promotie naar de Eredivisie veilig stelden.

In de Eerste divisie zouden de ploegen elkaar 21 jaar later nog eens ontmoeten voor een 1-0, maar verder troffen de ploegen elkaar alleen nog op het hoogste prof-niveau.
Sinds september 1977 troffen AZ en Vitesse elkaar voor 24 Eredivisie-duels in Alkmaar, waarbij Vitesse in slechts de helft van de wedstrijden punten wist te pakken (W7, G5). Het is een opvallende statistiek dat Vitesse uit tegen de Alkmaarders nét iets beter presteert dan thuis, in Arnhem werden namelijk elf keer punten gepakt in 24 wedstrijden (W6, G5).

De grootste overwinning boekte Vitesse in oktober 2002 toen Gert Claessens al na zo’n vijf minuten de score opende, in de tweede helft waren daarnaast Matthew Amoah en Nicky Hofs nog trefzeker. Het werd een 1-3 overwinning waarbij Barry van Galen namens AZ nog voor de 1-1 getekend had.

Vorig seizoen, nog in april van dit jaar, kwam Vitesse niet goed uit de startblokken en had AZ al binnen een kwartier een 2-0 voorsprong op de borden staan door Weghorst en Jahanbakhsh. Het bleek een wake-up call voor het Geel-zwart dat met goals van Linssen en Matavž de score na 40 minuten weer gelijk trok. De thuisploeg scoorde echter nog voor rust via wederom Jahanbakhsh en kort na de rust was de Iraniër ook goed voor de 4-2. Mason Mount zou de achterstand nog terugbrengen tot 4-3, maar daar bleef het uiteindelijk bij.

Uit de huidige selectie hebben naast Matavž en Linssen ook Büttner, Bruns en Karami al eerder tegen AZ gescoord, maar de laatste twee deden dat nog niet namens Vitesse.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreken door blessures Mukhtar Ali (enkel), Hilary Gong (knie), Arnold Kruiswijk (rug) en Rasmus Thelander (enkel).
Bij AZ zijn Rody de Boer, Jeremy Helmer, Ondřej Mihálik, Calvin Stengs, Marko Vejinovic en Stijn Wuytens niet beschikbaar door blessures.

AZ – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 24 wedstrijden: 7x winst, 5x gelijkspel, 12x verlies.
* Laatste vijf edities: 0x winst, 2x gelijkspel, 3x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2009/’10, 1-2.
* Grootste overwinning: seizoen 2002/’03, 1-3.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2016/’17, 2-2.
* Gelijkspel: 2x 0-0, 2x 1-1, 1x 2-2.
* Laatste nederlaag: seizoen 2017/’18, 4-3.
* Grootste nederlaag: seizoen 2011/’12 & 1977/’78, 4-0.
* Eerste editie: 4 september 1977, 4-0.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,08.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,58.
 
Zondag 26 augustus, 16:45 uur, AFAS Stadion te Alkmaar, AZ – Vitesse, de derde speelronde van het Eredivisieseizoen 2018/'19.
Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük. Assistent-scheidsrechters: Dave Goossens en Bas van Dongen. Vierde official: Clay Ruperti. Video-assistenten: Bas Nijhuis en Stan Teuben.

Supportersvereniging Vitesse/Foto’s SV

Hoofdsponsor: